Желка Турчинович: Гледах спектакли със съвременна режисура и много добра актьорска игра

Желка Турчинович е селекционер на Хърватския театрален шоукейс. Тя споделя пред Жаклин Добрева впечатленията си от фестивалната шоукейс програма.

Много ми е приятно, че имам възможност да гледам спектаклите от шоукейса на театралния фестивал „Варненско лято“. Харесвам такъв тип събития, защото в рамките на няколко дни мога да видя различни представления с интересни театрални поетики.

Много ми харесаха спетаклите „Странна случка с куче през нощта“ и „Племе“. Представленията предлагат съвременна режисура, много добра актьорска игра, а темите, които засегнаха, са интересни и актуални.

Забелязах и акцент върху моноспектакли тази година. Силно впечатление ми направи спектакълът „Докато смъртта ме раздели“, който предлага интригуваща история, с много добра актьорска игра. Освен че актьорът имаше енергията да издържи цялото представление, той е въздействащ и автентичен.

За мен беше много интересно да присъствам на дискусията: „Цензурата: преди и сега“. Получи се страхотен разговор. Имахме възможността да чуем интересни тези и, разбира се, да направим разликата между цензурата по времето на социализма и днес.

Мисля, че шоукейс програмата е много добре организирана и с разбиране и познания ни показва съвременния български театър.

Проектът „Театрален Шоукейс 2024“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.