„Великденско вино“ е знаков и красив спектакъл

Журналистката Наталия Господинова от Дарик Радио – Варна за спектакъла „Великденско вино“ от Константин Илиев, режисьор Явор Гърдев, Народен театър “Иван Вазов”.

Това беше първият спектакъл по „Великденско вино“ от Константин Илиев, който съм гледала. Няма как да не отбележа грандиозния образ на Поп Кръстьо, изигран от Владимир Пенев. Актьорът ми помогна да разбера сложността на този персонаж – предателя. Накара ме да се замисля за мотивацията зад предателството и дали наистина можем да го наречем така. Не мога да не спомена и впечатляващото изпълнение на Гечо Немия от актьора Павлин Петрунов. С невероятна игра, без нито една дума, той успя да изрази толкова много.

Един от най-силните моменти в представлението за мен беше как виждаме портрета на Левски близо до сърцето на Поп Кръстьо през цялото време. Това добави още един слой на емоционална дълбочина в спектакъла.

Много кръстосани и дълбоки теми се преплитат в този спектакъл, а това го прави едновременно знаков и красив. Смятам, че изкуството е на мястото си, когато не можем да обясним историята напълно и всеки има право да я интерпретира по свой начин, както е направил режисьорът Явор Гърдев.

„Великденско вино“ положи много добро начало на театралния фестивал „Варненско лято“.

Материала подготви Жаклин Добрева

Leave a Reply

Your email address will not be published.