Десислава Георгиева: Програма „Интермецо“ е пример за подражание

Десислава Георгиева е началник отдел „Фестивали и проекти“ към дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна. Тя е от двигателите на сътрудничеството между театралния и музикалния фестивал „Варненско лято“, обединени в програмата „Интермецо“. Десислава Василева разговаря с нея по повод съвместната работа на двата фестивала.

В тазгодишното издание на  театралния фестивал „Варненско лято“ присъстват три заглавия в програмата „Интермецо“, които са реализирани благодарение на успешното партньорство с музикалния фестивал. Каква е ползата за двете събития  от съвместната им работа и обмена на публики?

Тази инициатива е пример за подражание и пример за продължение, което аз препоръчвам да се случва и между други фестивали в град Варна, който е известен като фестивалния град в България. Ползите в тази програма и в тази обща работа са свързани не само с публиките. Разбира се, това може би е най-силният и най-важният резултат от съвместната ни работа. Но това са два големи фестивала, които имат своите добри екипи и незаменими партньори, и могат да обменят и тази сила в реализацията на съвместните си проекти. Споделя се ресурс, не само финансов, но и логистичен, организационен, рекламно-информационен. Тази година особено за големия акцент – спектакъла „Адска комедия“ с  Джон Малкович, привлякохме много заинтересовани страни и резултатът е видим.

Десислава Георгиева

Предстоящото гостуване на този спектакъл на 23 юли наистина се очаква с нетърпение. Как успяхте да реализирате събитие с такива мащаби?

Този проект стои в нашите умове и сърца от няколко години. Радвам се, че тази година успяхме да се организираме и да направим възможно гостуването му тук. В основата на поканата и на това тя да се реализира точно тази година, е артистичният директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, проф. Марио Хосен. Той работи от дълги години с виенския камерен оркестър и с музикантите, които участват заедно с Джон Малкович. Това всъщност е музикално-театрален проект. По тази линия имаме честта да бъде програмиран от двата фестивала и да го покажем на нашите публики.

Кои са сега най-големите предизвикателства пред фестивалните събития във Варна?

Ние сме преодолели много предизвикателства и смятам, че ще преодоляваме и занапред всичко, което се изпречи на пътя ни, имайки предвид професионализма и желанието до публиката да достига най-доброто. Не мога да скрия, че бих искала инфраструктурата за култура в града да бъде в по-добро състояние. Да има повече професионално направени пространства, както и такива за неконвенционални форми, които да могат да бъдат на разположение на фестивалните програматори. Надявам се, че в следващите години тези предизвикателства ще бъдат преодолени.

Leave a Reply

Your email address will not be published.