За българското участие в чешкия уличен спектакъл „Приказка“

Международната програма на 31-вия театрален фестивал „Варненско лято“ започна приказно през първия юнски ден на пл. „Независимост“ с уличния спектакъл „Приказка“ на Театър V.O.S.A. от Чехия. В него се включиха и актьорите от Куклен театър – Варна Балена Ланджева и Даниел Добрев. Те споделят своите впечатления от работата си с изпълнителите пред Анита Ангелова и Десислава Василева.

Тази година вие участвате на първия фестивален ден в уличното шоу „Приказка“, включвайки се като разказвачи на приказната история, която актьорите от Театър V.O.S.A. разказват. Как протече съвместната ви работа с тях?

Даниел Добрев: Сега те за пръв път включват разказвачи в уличното си шоу и работата ни беше много интересна. Първоначално бяхме в контакт дистанционно – те от Чехия, а ние от тук.

Балена Ланджева: Писахме си имейли и съобщения.

Даниел Добрев: Да, за това какви да бъдат историите и т.н. Вчера всъщност се видяхме за пръв път на живо и набързо се организирахме.

Снимка: Росен Донев

Балена Ланджева: Уточнихме какви да са историите и ги обединихме около няколко  теми. Така ни хрумна темата за кръговрата на живота и за основните елементи в природата.

Даниел Добрев: Всичко измислихме заедно.

Балена Ланджева: Видяхме, че те имат чудесни кукли. Лъвът е символ на земните животни, орелът е символ на въздуха, а рибите – на водата, компанията има и огнено шоу вечерта. Решихме да комбинираме всичко в една голяма тема за природата, за опознаването на елементите и по какъв начин те ни влияят. Олицетворяваха ги големите кукли. Те са наистина невероятни. За вечерното им шоу „Пънк Шоу Пропан“ само сме гледали трейлъри и сме слушали истории, много искаме вече да го видим.

Даниел Добрев: Те ни споделиха и че за първи път са в морски град.

Балена Ланджева: А са били на много места, но с куклите – риби никога не са били в морски град и сега искат да отидат да ги снимат даже на плажа. Харесаха, че Варна е град на котките.

Даниел Добрев: Да, нарекоха Варна град на котките. Между другото, те не знаеха с кое животно да започнат и след като решиха, че котката е символ на Варна, започнаха с най-голямата котка – лъва. По този начин построихме заедно конструкцията и въобще как ще протече парадът.

Снимка: Росен Донев

Балена Ланджева: За нас беше голямо предизвикателство и ни беше много интересно. И ние, както и публиката, бяхме замаяни от всичко, което се случваше. Танците и цялата хореография бяха страхотни.

А какво мислите за уличния театър?

Балена Ланджева: Аз съм голям почитател, но никога не съм участвала в уличен спектакъл. Нашият куклен театър е правил парад със светещите морски животни, докато тук има също циркови елементи и огън. Страшно много се наслаждавам! Винаги, когато имам възможност, отивам да гледам такива събития.

Даниел Добрев: Има много куклени фестивали в България и те поддържат програмата си с много улични представления, които са страхотни. Аз съм бил на абсолютно всички куклени фестивали в страната и съм гледал много такива неща. Те са ми и едни от любимите. Не са толкова ангажиращи. Нямат претенцията на представление. Затова ни беше малко озадачаващо как ще влезем като разказвачи в подобно събитие. Надяваме се да сме успели да постигнем целта си.

Балена Ланджева: И да изградим подходящата атмосфера.

Leave a Reply

Your email address will not be published.