След “Ива е онлайн”…

На 8 юни в Градската художествена галерия гледахме моноспектакъла на Ива Тодорова “Ива е онлайн”. Продукцията на Театър 199 бе част от българската селекция на фестивала. Представяме ви отзиви от зрители.

НЕОЧАКВАН И ОРИГИНАЛЕН СПЕКТАКЪЛ

Невена Пламенова, ученичка, част от детско-юношески театър „Златнота ключе“, Варна
Страшно много ми хареса спектакълът. Нямах особени очаквания, тъй като не съм запозната с Ива Тодорова и нейното творчество, но съм запозната с режисьора Стоян Радев и харесвам неговите спектакли. Много ми хареса искреността на актрисата и нейното присъствие. Историите бяха изключително добре произнесени и преведени на театрален език. Успя да докосне публиката. Мен ме разплака и ме разсмя. Хареса ми модерно звучене, което придава на традиционния моноспектакъл.

В интерес на истината, тази форма е опасна, но в никакъв момент спектакълът не доскуча и не позволи на публиката да се разсее. Вниманието на всички зрители бе приковано от Ива Тодорова. Контактът и взаимодействието ѝ с наблюдаващите я беше много важен и полезен за действието. Хареса ми този метод с използването на мултимедията, смятам го за иновативно и интригуващо.

Ива бе много искрена в този разказ, но тя не прояви емоции – те преминаха през нас,  зрителите. Изобщо това събитие беше изключително неочаквано за мен. Като въртележка от емоции! В един момент актрисата говори за някакъв тъжен и тежък момент от живота си, след това искрено ни разсмива и после ни връща в началото, зашлевявайки ни поредния шамар на суровата действителност. Много ми хареса! Беше много оригинално. Гледала съм моноспектакли на много други актьори, но мога да кажа, че това е един от най-добрите, които съм виждала.

ТАКИВА ПРЕДСТАВЛЕНИЯ ВРЪЩАТ МЛАДАТА ПУБЛИКА В ТЕАТЪРА

Паолина Иванова, координатор събития

Залата беше претъпкана и въпреки че имаше места, на които не се виждаше хубаво, хората седяха и се забавляваха. Това представление беше хумористично, но и супер сериозно. Смятам, че личните истории, които актрисата разказва, успяват да достигнат до хората и човек може да се припознае в тях.

Направи ми впечатление, че дори сериозните неща минават през хумора. Както се казва, „Добре, че е шегата, за да си кажем истината.“ Смятам, че актрисата много умело преплита тъгата с шегата, но все пак да не забравяме, че тя е и драматург на своя моноспектакъл.

Аз много уважавам моноспектаклите, защото е много трудно един човек да ти задържи вниманието повече от час. В „Ива е онлайн“ имаше динамика – редуване между стриймването и обръщането пряко към публиката доста раздвижваше спектакъла. Държи те жив и не те оставя да си извадиш телефона, което често съм виждала в театъра. Не те остави да се разсееш, да започнеш да мислиш за нещо друго.

Когато не се обръщаше към публиката, а стоеше пред лаптопа си, героинята на Ива Тодорова искаше да разговаря с близките си. Тя успява да намери утеха в онлайн пространството, защото според нея там и мъртвите са живи.

Важно е да се каже, че ако продължават да се правят такива представления, младите хора ще се върнат в театъра. Наистина много вярвам в това, защото младата публика харесва такива неща. Спектакълът „Ива е онлайн“ представя нещо съвсем различно и иновативно. В представлението присъстват много неочаквани обрати и ситуации, които наистина ме развълнуваха. Моноспектакълът на Ива Тодорова може едновременно да те накара да се веселиш, но и да се замислиш за наистина важни теми.

Leave a Reply

Your email address will not be published.