Звездата на фадото Камане идва във Варна

Ще можем да се потопим в поезията на фадо музиката, обогатена с джаз звучене от пианото на Марио Лажиня, в концерта им „Мигове покой“ на 10 юни.

Камане е водещ певец от новото поколение на португалската градска песен фадо и е от малкото мъжки изпълнители в този поетичен жанр. Съвместно с популярния пианист Марио Лажиня, Камане успява да преплете музиката и атмосферата на фадо с джаз мелодии. В репертоара им влизат стари градски португалски хитове, които придобиват съвременно джаз звучене.

Камане и Марио Лажиня пристигат в България, за да представят новия си албум „Мигове покой“. В него те задълбочават отличната си симбиоза и придават още по-голяма яркост на гласа и пианото, с която се отличават изпълненията им още от първия път, когато са се качили заедно на сцена. Във Варна можем да се отдадем на магията на тяхната музика на 10 юни от 20:00 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Концертът включва традиционни фадо мелодии, песни от репертоара на Камане, както и нови композиции от Марио Лажиня, който в предишни свои проекти превърна една от поемите на Алваро де Кампос в музика.

Първият контакт на Камане с фадо музиката се случва малко случайно, когато докато се възстановява от детска болест, той се потапя в музикалната колекция на своите родители и открива великите имена на фадо: Амалия Родригес, Фернандо Маурисио, Лусилия до Кармо, Мария Тереза ​​де Нороня, Алфредо Марсенейро и Карлош до Кармо…

Камане става изключително популярен със своя необичаен прочит на фадо музиката. Неговият глас е мек и топъл, с перфектен контрол и дълбочина на изпълнението. Ценят го както традиционните привърженици на фадо музиката, така и почитателите на съвременните мелодии и ритми. Още от самото начало на музикалната си кариера, Камане е забелязан от музикалните критици и получава редица награди като Grande Noite do Fado, TENCO PRIZE и други. Добива прозвището „Принцът на фадото“ и е смятан за най-добрия изпълнител на фадо след Амалия Родригес.

Сега, наред с други проекти, Камане продължава да представя на живо най-новите си творби не само в Португалия, но и по цял свят – Аржентина, Чили, Перу, Уругвай, Франция, Швейцария, Полша и Унгария. След успешния концерт на Камане в България през 2009 година, той се завръща отново с пианиста Лажиня за нова порция португалско фадо.

Камане и Марио Лажиня

Марио Лажиня е музикант повече от 20 години, като голяма част от музиката му е обвързана със света на джаза. Първоначално става част от  Sexteto de Jazz в Лисабон (1984). През 1987 г. създава Mário Laginha Decateto. Музикалната вселена, която изгражда с певицата Мария Жоао, отдава почит на цялата музика, която той обича. В своя джаз той прибавя бразилска, индийска, африканска музика, поп, рок и, разбира се класическата основа, която той получава по време на своето обучение. Всичко това повлиява на първия му солов проект, вдъхновен от музиката на Бах.

В края на 2013 г., Лажиня и Novo Trio, заедно с китариста Мигел Амарал и басиста Бернардо Морейра, пускат своя нов албум, с който проправят нови пътища за джаза и португалската музика. Лажиня пише музика за различни формации като Метрополитън Оркестър в Лисабон, Симфоничния оркестър в Порто и други. Работил е съвместно с множество европейски музиканти, писал е кино и театрална музика.

Гостуването на Камане и Марио Лажиня във Варна се организира се съвместно с Институт Камойш, Камойш София и Посолство на Португалия.

Билети за изключителното преживяване „Мигове покой“ на 10 юни от 20:00 ч. във Фестивалния и конгресен център можете да закупите от касите на ФКЦ  – Варна и онлайн от ТУК

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.