Албена Тагарева: С „Варненско лято“ се стремим да популяризираме независимите артисти

Албена Тагарева е театровед и културен мениджър, част от фондация „Арт Офис“, дългогодишен партньор на фестивала. Десислава Василева разговаря с нея за съвместно реализираното представяне на спектакъла „Портокалите или любовта към…“ и на кино-музикалната вечер „Фамилия Владигерови“, както и за незабравими моменти от изданията на форума досега.

 

Фондация „Арт Офис“ е продуцент на две от събитията във фестивалната програма тази година – „Портокалите или любовта към…“ и „Фамилия Владигерови“. С какво тези събития са специални вас и по какъв начин партньорството с МТФ „Варненско лято“ развива  дейността на вашата организация?

Дългогодишното партньорство с „Варненско лято“ под различни форми се стреми към популяризирането на млади независими артисти чрез програма „Шоукейс“, която заедно стартирахме и развивахме, преди пандемията да ни попречи да сме активни в тази посока. Това е една от причините, поради които много се радваме, че едно от първите представления на „Портокалите…“  след премиерата е в рамките на фестивала. Изключително сме щастливи, че можем да го покажем заедно пред варненската публика.

“Портокалите или любовта към…” на пл. “Независимост, 2 юни, Варна”

Другият проект, който реализираме съвместно, е „Фамилия Владигерови“ на наследниците на Панчо и Александър Владигерови. Те идват с един много специален и личен проект, който съчетава едновременно музикалното творчество на композиторите и същевременно е изключително театрален. Панчо и Александър Владигерови са писали изключително много театрална музика. Техните наследници представят част от произведенията им, което всъщност беше връзката с програма „Интермецо“ на музикалния и на театралния фестивал „Варненско лято“. Зрителите ще могат да видят също така и документалния филм „Петолиния на паметта“, който е изключително интересен. Разказва много любопитни факти за живота на тези известни български композитори.

 

Кино-музикалната вечер “Фамилия Владигерови” се представя на 13 юни от 19 ч. в Градската художествена галерия

Тази година отбелязваме 30-ия юбилей на МТФ „Варненско лято“. С какво свързвате този фестивал и имате ли ярък спомен от някое от изданията му, който бихте искали да споделите?

За първи път дойдох на „Варненско лято“, когато бях студентка в първи курс. Тогава все още не бях част от фондация „Арт Офис“. Вече са изминали 12 години, в които под някаква форма съм част от случването на фестивала. Разбира се, историите с фестивала са много.  „Арт Офис“ сме партньори за програмата „Шоукейс“, където нашата роля е координацията на специално поканените международни гости. Всъщност покрай тази моя дейност и запознанства с различни хора, имам разнообразни истории, свързани с посрещнати и загубени чужденци. Всякакви куриозни и забавни случаи. Някои от тях са коствали много притесние, но в последствие са завършили добре, превърнали са се в забавни истории. Имам много мили спомени и срещи с много прекрасни хора, които са идвали на фестивала. С тях след това сме се срещали по други фестивали, на други места. Те всички разказват с изключителна топлота за българския шоукейс, част от програмата на „Варненско лято“.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.