Спектакъл за преодоляване на страданието

Културният мениджър Калина Вагенщайн, директор фондация „Арт Офис“, за спектакъла “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”, част от българската селекция на театралния фестивал “Варненско лято” 2021. Той се представи на 7 юли в Градската художествена галерия.

Както режисьорката Василева Радева, така и Петя Накова, авторката на литературния материал върху който е изграден спектакълът, имат дългогодишен интерес към документалистиката. Това личи от спектакъла, защото в него има изключително внимание към детайла и към персонажите. Те са разгледани по начин, който успява да ни помогне на нас като публика да разберем тяхното състояние и през какво преминават. Това, че при едни диагнозата предизвиква страх, при други гняв, при трети само обвинения, са съвсем нормални човешки неща. Но действително едва когато те са подредени по този начин в един спектакъл, можеш да си дадеш сметка как различните хора преминават през това състояние.

Това, което за мен е много важно в този спектакъл, е именно фактът, че се повдига една изключително тежка тема, която понякога бихме били склонни да избягваме, да не ѝ обърнем внимание, да се опитаме да си кажем по-добре да не го мислим, да не ни се случва, вместо да се опитаме да разберем как хората, на които се е случило, преживяват този момент. Това, което според мен е най-доброто, най-важното качество на този спектакъл, е фактът, че той завършва на светла нота. Тази тема може да подведе, да се изпада в драматизъм, в тъга, дори това би било разбираемо – да се търси по-скоро съчувствие от хората, които гледат спектакъла. Докато всъщност финалът на представлението показва, че животът побеждава, че най-важното за всички е животът да победи. Именно за това хора, които преминават през каквито и да е изпитания, може да е диагноза рак, може да бъдат други житейски ситуации, трябва да получат цялата подкрепа на всички, които са около тях, за да могат наистина да се върнат към най-доброто, което те са. Спектакълът показва точно това.

Leave a Reply

Your email address will not be published.