Фестивалното откриване ’21

29-ият Международен театрален фестивал „Варненско лято“ вече е в ход. Тазгодишното издание се откри по изключение на 30 юни на Основна сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ със спектакъла на режисьора Боян Иванов „100“, посветен на сто-годишния юбилей на Варненския театър. Преди неговото начало кметът на Варна – г-н Иван Портних приветства публиката и организаторите: „Тази година е изпълнена с важни събития във Варна. Отбелязваме 75 години от създаването на Варненската филхармония, 95 години от създаването на най-стария фестивал в България – Международен музикален фестивал „Варненско лято“,  отбелязваме 100 години от създаването на Драматичен театър – Варна, 100 години от обявяването на Варна за курортен град, 120 години от основаването на Варненското археологическо дружество… Това според мен е най-красноречивият пример за качеството и връзката между културата и туризма във Варна. Вече почти три десетилетия театралният фестивал събира почитателите на театралното изкуство в нашия град. Пожелавам и на него дълголетие. Радвам се, че откриването на тазгодишното издание на фестивала е с постановката „100“, посветена на юбилея. Пожелавам много прекрасни емоции и на добър час! Благодаря ви!“

Откриването на фестивала Сн. Росен Донев

В същия ден на пресконференция по повод откриването на фестивала за него се изказаха представители на Община Варна като домакин и като подкрепяща институция. Представяме ви част от техните думи, както и на Цветана Манева от страна на организаторите.

Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна

Повече от година пандемията затвори много от фестивалите в Европа, по света и в страната. Над петнайсетте прояви за тези близо две седмици на Варненския театрален фестивал ще ощастливят, убеден съм, публиката и очакванията ще бъдат оправдани. Важна е атмосферата на този град и е важно неговото гостоприемство да бъде показано за пореден път.

Цветана Манева, председател на настоятелството на фондация „Виа Фест“, организатор на фестивала

Връщайки се назад във времето си мисля какво се случи, какво се получи от фестивала. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се получи най-вече заради това, че варненската публика започна да търси и да иска този фестивал. Когато публиката го иска, той става необходим, това дава сили да се продължи напред. Аз съм признателна на град Варна, на публиката, на общината, че през всичките години сме срещали подкрепа.

Пресконференцията по повод откриването на фестивала: (отляво надясно) Асен Терзиев, Николай Йорданов и Цветана Манева от страна на организаторите, Коста Базитов и Антония Йовчева от страна на Община Варна, Даниела Димова, ТМПЦ – Варна. Сн. Мария Минчева

Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура“, Община Варна

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е носител на европейско признание чрез лейбъл за качество на Европейската фестивална асоциация, с какъвто е отличен и музикалният фестивал „Варненско лято“. Това е изключително висока оценка. В резултат на дългогодишната ползотворна работа на екипа на театралния фестивал и на  специалистите от дирекция „Култура“ на община Варна се роди програмата „Интермецо“. Това е великолепна програма, плод на сътрудничество между международния музикален фестивал „Варненско лято“ и международния театрален фестивал „Варненско лято“. Тази година в нейните рамки се осъществяват три проекта.

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна

За поредна година Драматичен театър – Варна и неговата Основна сцена, без сцена „Филиал“, която е в ремонт, е домакин на сериозна част от съкратената фестивална програма, която обаче е не по-малко интересна и престижна.

Тази година акцентът е поставен върху нашия театър, защото наред с поредица от много сериозни и важни юбилеи за град Варна през 2021 г., Драматичният театър отбелязва 100-години от създаването си. Ние подготвихме още през пролетта едно много интересно представление, което се режисира от Боян Иванов, а Таня Соколова направи пластиката на актьорите. Представлението предизвика голям интерес още с първата си поява, тъй като успява да премине през значими периоди от историята с кадри от създаването на театъра, а след това с различни сцени и етюди, типично в стила на режисьора, показва облика на всеки един от нашите актьори. Това е единственото представление, в което участва всеки от щатните актьори на Варненския драматичен театър. За нас е чест да го изиграем още веднъж специално за началото на фестивала и за фестивалната публика, която ще бъде тук.

 

Материала подготви: Жулиета Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published.