Цветина Петрова за „Зимна приказка“

Актрисата Цветина Петрова от Драматичен театър – Варна за спектакъла на Деклан Донелан и театралната компания „Чийк бай Джаул“ по Шекспировата пиеса.

Какво по-хубаво може да се каже за една приказка, един романс, едно представление от това, че не си усетил кога е дошъл краят? Толкова леко и шеметно е прелетяло времето покрай теб. А за мен времето, в което гледах „Зимна приказка“, бе точно такова. Пиеса, написана преди четири века, но звучаща съвременна и актуална днес. Съзнавам в колко различен ключ всеки зрител би използвал думата „съвременна“ и че може би Шекспир е авторът, на който всеки от нас е гледал най-много съвременни прочити. Но ако актьорите са с дънки или визията на спектакъла напомня за днешното време, това за мен не е достатъчно да кажа, че спектакълът звучи съвременно. В случая със „Зимна приказка“ обаче използвам тази дума без притеснение, защото той е такъв – съвременен, актуален, като че излязъл от днешния ден, благодарение на неочаквания прочит на Деклан Донелан, на оригиналния подход към текста, на страхотната семпла и функционална визия на Ник Ормерод, на точното осветление и звук и на леката и завладяваща игра на актьорите.

Личи си, че тандемът Деклан Донелан и Ник Ормерод е вече един смазан механизъм и движещ мотор на “Cheek by Jowl”. Може би неслучайно са избрали това име за компанията си като свое  мото. Усещането за „заедно, един до друг“ струи и от сцената. Нито за секунда нямаш усещането, че някой от актьорите не е на мястото си, че просто изпълнява даден текст или режисьорска задача. Напротив – толкова леки и прецизни, понякога аскетични, а когато е нужно – експресивни, но винаги водени от вярна мисъл, конкретен импулс или инстинкт. И най-важното, според мен – изключително живи. Може би това е нещото, което прави историята истинска, „тук и сега“, когато всичко в нея е живо и се ражда точно в този конкретен момент.

Една наглед универсална история за съмнения, страх, параноя, прошка и все пак надежда и светлина в този прочит на „Зимна приказка“ за мен звучеше леко, завладяващо и ме направи съпричастна със съдбите на персонажите. Надявам се да е така и за зрителите, които ще се възползват от възможността да гледат този спектакъл онлайн. Определено има какво да се види в него.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 3 декември до 19 ч. на 6 декември без ограничения.

Leave a Reply

Your email address will not be published.