„Белла фигура“ е вечерно бълнуване и мечтаене

Режисьорът Антон Угринов за трети път поставя текст на успешната френска авторка Ясмина Реза, привлечен от финото разобличаване на играта на социални маски тях. Това е и значението на „Белла фигура“ – „хубав образ“.   

Ясмина Реза пише пиесата специално за берлинския театър „Шаубюне“ и режисьора Томас Остермайер през 2015 г., а през 2017 г. сама я поставя в Театър дьо РондПойнт в Париж. Нейните пиеси са преведени на повече от трийсет и пет езика и са носители на престижните награди Лорънс Оливие и Тони“.  В България се поставя за първи път на сцената на театър “Българска армия”. Спектакълът е част от българската селекция на фестивала. Представяме ви интервю с режисьора.

Сн. Иван Дончев

Проявявате подчертан интерес към драматургията на Ясмина Реза. С какво Ви привличат нейните текстове?

Харесвам Ясмина Реза, защото пише за съвременния човек, за неговите слабости, фиксации, неврози, мечти, вярвания и то по един лаконичен и непретенциозен начин. Пише за нас. Всяко време има своите особености и независимо че природата на човек в някаква степен не се променя съществено въпреки еволюцията, днес има нещо, което го отличава от всички останали епохи. Днешният човек е различен. Реза се занимава с това. Освен едрите непреходни теми, в нейните пиеси има и много детайли, нюанси, присъщи и отнасящи се само и единствено към днешния ден.

Предлага ли текстът на „Белла фигура“ перспектива за социална критика? Как кореспондира тя с българската действителност?

Не мисля, че в пиесата „Белла фигура“ има социална критика. Това е едно вечерно бълнуване и мечтаене, разсъждение за времето, което минава, и въпреки ужасните усилия, които полагаме да се „задържим“, то ни променя и ни прави различни на много нива. „Белла фигура“ не  критикува, а разказва за „бурната материя на живота“, огледана в една вечер. В тази пиеса ме занимава и темата за страха и конформизма. За нашата неспособност да се освободим от страховете си и отстъпленията, които правим от собствените си мерки и мечтания. Едно особено вечерно бълнуване и разсъждение за животите ни, без елементи на „екшън“. Това е „Белла фигура“ за мен.

Как се появи идеята този спектакъл да се постави на сцената на театър „Българска армия“? Какво беше водещото при разпределението на ролите?

Идеята да се постави тази пиеса е основно на директора на театъра Мирослав Пашов, а аз харесвам драматургията на Ясмина Реза и така се случиха нещата. Разпределението на ролите беше в голяма степен интуитивно, защото не бях работил с трупата на театъра, но в повечето случаи в нашата професия е така. Винаги се поставяш в нова ситуация и те очакват нови открития и познанства, което прави работата на режисьора винаги интересна и непредсказуема.

Въпросите зададе Любомир Парушев

Гледайте “Белла фигура” на 4 юни от 19 ч. и на 5 юни от 19:30 ч., Драматичен театър – Основна сцена.

Театър „Българска армия”

БЕЛЛА ФИГУРА

от Ясмина Реза

постановка: Антон Угринов

сценография:  Борис Далчев

костюми: Ванина Цандева

музика: Калин Николов

участват: Гергана Плетньова, Станислав Ганчев, Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова, Георги Йовчев

Leave a Reply

Your email address will not be published.