“Нощта на белите коне”

На 1 юни на площад “Независимост” мим-формацията “Жар театър” представи пред фестивалната публика светлинния уличен спектакъл “Нощта на белите коне”. Toй се разгръща като визуална приказна поема с големи светещи кукли, маски и експресивна пластика на актьорите.

“Жар театър” е от водещите формации за уличен театър в България. Нейните основатели Елена Пап и Пламен Радев разказват за тайната зад светещите кукли.

Концепцията на спектаклъла е на Елена Пап, Пламен Радев, Диана Петрова, Давид Колев Сн. Росен Донев

Бихте ли разказали повече за изработването на големите светещи кукли?

Пламен Радев: Нашият театър обича да експериментира и всеки път търси нещо по-необикновено в направата на куклите, които използваме в спектаклите си. Дълги години работехме с огън и след това естествено ни се прииска да поработим със светлина. Открихме тези големи надуваеми кукли и направихме допълнителни светлини. Работехме заедно с Андрю Ким, американски режисьор, който живее и работи в Англия. Особените птици в шоуто са по негов дизайн и част от тях са изработени в негов уъркшоп. Ние доразвихме идеята и ги направихме светещи.

Сн. Росен Донев

Елена Пап: Някои от куклите са инспирирани от облика на парадните кукли. Ние тръгваме от една идея и във времето я развиваме. Независимо, че първата версия на спектакъла вече има своята премиера, обикновено след това я дообработваме, докато съдържанието и формата се допълнят и обогатят.

ГЛАСОВЕ ОТ ПУБЛИКАТА

Симона, 7 г.: Изпълнението беше много вдъхновяващо и хубаво!

Мая, нейна майка: Беше прекрасно! Дори не знаехме как се казва, но много ни хареса, досега не сме гледали подобен спектакъл. Беше нестандартен и най-много ни хареса начинът, по който са облечени актьорите.

Сн. Росен Донев

—-

Антония, 9 г.: Белите коне ми харесаха най-много, също как танцуваха хората. Направиха ми впечатление конете, които бягаха, и принцесите.

Антони, неин баща: Интересно беше на аудио-визуално ниво, съчетанието на визия и музика  постигаше голямо въздействие. Беше красиво като гледка, един балет за доброто и злото като детска приказка, която винаги ще е актуална за малки и големи. За първи път наблюдавам такъв спектакъл и ми беше интересено като сюжет, а постановката беше доста новаторска като визия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.