Летящи създания в небето над Варна

Традиционно уличните спектакли са редовен компонент от програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

В трийсет и второто му издание вечерта на 8 юни входът на Морската градина във Варна се превърна в сцена на „Летящи създания“ на театър „Бенча“ от Нидерлания, който се радва на широка популярност в Европа и отвъд нея. И показа защо е толкова обичан. Изпълнителите не се страхуват от височини и с готовност приемат всяко предизвикателство, за да представят своите зрелищни въздушни номера.

This slideshow requires JavaScript.

Фокусът на внимание на разхождащите се в центъра на морската столица бе необичайна стоманена конструкция, висяща високо във въздуха от кран. Той издигаше мистериозния обект на значителна височина, позволявайки на акробатите да изпълняват сложни въздушни маневри. Специални осветителни и звукови системи допълнително подчертаваха драматичността и магията на представлението. Изпълнителите, опасани от въжета и привързани към стоманената конструкция, изпълняваха своите акробатични номера. Този вид улични представления с кран и въздушна акробатика са изключително популярен жанр в чужбина. В рамките на „Варненско лято“ за първи път се представя подобно впечатляващо шоу с такъв мащаб. То гостува с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

 

This slideshow requires JavaScript.

Трупата на театър „Бенча“ включва професионални акробати, танцьори и музиканти от България, Швеция, Германия, Русия и Нидерландия. Изпълнителите демонстрираха невероятни умения и синхрон и омагьосаха зрителите, като ги въведоха в митичен въздушен свят, създаден чрез танц, музика и акробатични номера.

„Летящи създания“ доказа, че съвременният цирк е изкуство, което не спира да вдъхновява и очарова.

Десислава Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published.