Максима Боева: „Формата на нещата“ е история за болезнената ни необходимост да бъдем обичани

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна участва във фестивалната селекция със спектакъла „Формата на нещата“ от Нийл Лабют. За изборите и работния процес разказва режисьорът Максима Боева пред Десислава Василева.

Какво открихте в пиесата „Формата на нещата“ и какво ви провокира да решите да я поставите?

Всеки текст за театър, който избирам, е обвързан с някакъв личен опит. Нямам предвид, че случващото се на сцената буквално се е случило в живота ми. По-скоро правя асоциация между текста и някакво мое емоционално преживяване.

Според мен „Формата на нещата“ е история за болезнената ни необходимост да бъдем обичани и за страха ни сами да обичаме истински, за неспособността ни да общуваме. Персонажите в пиесата търсят любов и свързване, но се оказват неспособни да ги постигнат – от страх, от лекомислие, от егоизъм. Мисля, че е важно да си говорим за тъмните страни на човека, за това как се нараняваме едни други.

Веселина Михалкова ме покани да работя с трупата на Варненския театър и избрах пиесата специално за актьорите тук. Имах късмет, че Надя Панчева, колега режисьор, насочи вниманието ми към този текст, след като ѝ споделих какви теми ме вълнуват.

Снимка: Росен Донев

В творческия екип на постановката прави впечатление наличието на фигурата психолог консултант – Рая Митева. Каква беше ролята ѝ в процеса на подготовка на спектакъла и как повлия на интерпретацията на персонажите и техните взаимоотношения?                                                                                                                          С Рая се познаваме отдавна. Дори сме следвали заедно в НАТФИЗ, преди тя да избере пътя си на психолог. Тя има отношение към театъра и разбира колко много общо има между професиите ни. В крайна сметка и двете се занимаваме с вътрешния свят на човека, макар и в различни аспекти.

Във „Формата на нещата“ си имаме работа с персонажи, чието поведение граничи с патология. Рая не се меси в творческата интерпретация, но страшно много помогна да разберем и осмислим термини като „нарцизисъм“ или „социопатия“ – самият Лабют използва такива думи, когато говори за персонажите си. Разговорите с нея и професионалният ѝ съвет помогнаха да избегнем клишетата на сцената.

Рая също така проведе няколко групови сесии с екипа, където всички заедно направихме игри за себеопознаване. Това беше изключително полезно за създаването на екип, в който има доверие. Освен това смятам, че подобни упражнения са като цяло готови за творческия процес – в театъра все пак работим с емоции, човек трябва да познава добре себе си, за да може да работи на сцената.

Снимка: Росен Донев

За пореден път работите съвместно със сценографа Киряна Аврониева, като можем да кажем, че се оформя едно младо творческо дуо. На какво се дължи успешното ви партньорство?

Най-важното е в един творчески екип да има доверие. С Киряна си имаме взаимно доверие, което сме изградили в съвместната си работа. Тя е много талантлив художник и работи отдадено. Освен това тя винаги търси нестандартно решение на пространството, в това отношение много си пасваме.

Как постигате хармония и баланс в екипната работа при създаването на такъв комплексен спектакъл?

Както вече казах, доверието е най важно – доверие в таланта на колегите,  в отдадеността им на работата, в професионалната им преценка. Старая се всеки да се чувства част от цялото, а не като наемен работник в нечие чуждо творческо изразяване. Това не създава хаос, даже напротив – екипът също ми отговаря с доверие, заради което ми позволява да го водя като режисьор на спектакъла. Репетиционният процес на „Формата на нещата“  беше много щастливо време за мен. Актьорите, службите и постановъчният екип тръгнаха с ентусиазъм и любов към проекта. Така че заслугите за хармонията в екипа далеч не са само мои – имах късмета да работя със страхотни хора.

Снимка: Росен Донев

Лабют пише пиесата преди повече от 20 години. Въпреки това актуалността на темите сякаш се засилва с всяка изминала година. Какво е вашето виждане за влиянието на социалните мрежи и съвременните стандарти за красота върху младите хора днес?

Често си говорихме с актьорите за това по време на репетициите. За манията ни към външното, за усещането, че непрекъснато сме наблюдавани и подлежим на оценка, все едно сме наредени в изложба – социалните мрежи са нещо като виртуална изложбена зала. Може би по-подходящата дума е шоуруум – много ни се иска човекът да бъде гледан, както гледаме произведенията на изкуството, но той често е гледан като предмет.  Това са теми, с които пиесата се занимава, надявам се да замислим и зрителите.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.