Ейрини Мунтраки: Фестивалът представя широка картина на театъра в България

Ейрини Мундраки e главен драматург на Националния театър в Атина и ръководител на отдела за международни сътрудничества. Тя преподава в университетите на Атина и Пелопонес. Жаклин Добрева я попита за впечатленията ѝ от фестивалния шоукейс.  

Особено бях впечатлена от естетиката на постановката „О, щастливи дни“ от Бекет под  режисурата на Маргарита Младенова. Сценографията, която наподобява подобен на черна дупка калейдоскоп, през който наблюдавахме Уини, беше изключително интелигентна. Мисля, че за първи път гледам и Уили представен на сцената, което е рядкост в други постановки. Изпълнението на актрисата беше динамично и въздействащо, балансирайки между сантименталност и рационално сценично присъствие. Познавам работата на Театрална работилница „Сфумато“ и харесвам начина, по който Маргарита насочва режисьорската си стрела.

Не мога да не отбележа и играта на младия актьор в „Докато смъртта ме раздели“, която също беше забележителна. Той изигра множество различни персонажи с невероятен финес. Въпреки че има части от постановката, които се нуждаят от по-детайлна и прецизна работа, талантът му беше очевиден.

Унгарската постановка „Моят славен живот с баба“ имаше много интригуваща концепция. Идеята ми се стори наистина обещаваща, но за съжаление драматургичният материал подаде твърде много въпроси, без да ги изследва в дълбочина. Също така мисля, че мултимедията, видеата и физическото присъствие на актьора не взаимодействаха достатъчно органично.

Много ми хареса спектакълът „Странна случка с куче през нощта“. Идеята с осиновяване на кученеце на финала ме изненада приятно. Много ми хареса актьорът (Стоян Радев), който изигра ролята на бащата. Той играеше ясно и точно, а изпълнението на младия актьор също беше на ниво, предвид сложността на ролята.

Присъствах и на постановката на Галин Стоев „Хага“ и я намерих за озадачаваща, особено по отношение на по-широкия въпрос за намиране на жизнено пространство във всяка страна или ситуация, която е под атака. Това ме накара да се замисля за по-дълбоките последствия. Но не мога да не спомена, че имаше някои изключителни моменти, като например сцената с балета.

За първи път посещавам театралния фестивал „Варненско лято“. От години чувам за  него, но никога не съм имала възможност да го преживея. Бих казала, че фестивалът представя широка картина на театъра в България, като показва както големите репертоарни театри, така и независимата сцена. Хората тук са щедри, приятелски настроени и позитивни, което засилва преживяването. Радвам се, че съм тук в тази обогатяваща и провокираща мисленето атмосфера.

Проектът „Театрален Шоукейс 2024“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.