Ян Юрик: Радвам се, че истории като „Моят славен живот с баба“ се споделят с публиката

Ян Иржик е театрален критик и преподавател от Чехия. Той е член на Театралния факултет към Академията за сценични изкуства в Прага, където преподава в катедрата по Теория на театъра. Той е гост на програмата „Шоукейс“ и пред Десислава Василева споделя свои впечатления от представленията „Хага“ и „Моят славен живот с баба“, представени във фестивалната програма.

За мен театралният фестивал „Варненско лято“ е специална възможност да науча нещо ново за българския театър – за българската драматургия, режисура и актьорска игра.  Много ми беше интересен разговорът с публиката след спектакъла „Хага“, защото предостави контекст, който е от съществено значение за разбиране на представлението. Бих искал да има повече такива дискусии след спектаклите в програмата, те са много полезни.

Радвам се, че съм тук. От няколко години се канех да дойда и ето че най-накрая това беше възможно. Наслаждавам се на атмосферата както на театралния фестивал, така и на града.

За мен е интересно, че Народният театър в София е поставил такъв уникален текст като „Хага“. Много ми хареса режисурата и как режисьорът работи с пространството и дизайна на осветлението. Контекстът на спектакъла ме заинтригува, а по време на разговора с публиката след представлението разбрах по-добре как това представление функционира в София и какво е неговото място в съвременния български театър. Мислех, че е страхотно и бих искал да го видя още веднъж. Структурата на сценария беше добре направена. Някои части препращат към други, създавайки единен разказ.

Бях впечатлен от играта на актьора в „Моят славен живот с баба“. Историята, която се занимава с преживяванията на една жена с леви убеждения и еврейски произход в Унгария, е много завладяваща и важна за споделяне не само в Унгария, но и в чужбина. Тази история резонира и сред българската публика, тъй като Унгария, България и бивша Чехословакия споделят обща история и спомени. Радвам се, че такива истории се споделят с публиката в театъра.

Проектът „Театрален Шоукейс 2024“ се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.