„Хага“ ни кара да се замислим в какво крехко време живеем

Журналистът Георги Тошев споделя своите впечатления от спектакъла на режисьора Галин Стоев.

Работата на Галин Стоев в „Хага“ надхвърля театралния спектакъл, защото той успява да запази най-ценното – автентичността. Този спектакъл не се занимава с политиканстване. Той ни кара да се замислим в какво крехко време живеем и колко сме зависими от диктаторите. В случая това е Путин, но текстът и спектакълът могат да бъдат приложени към всяко време и всеки диктатор по света. Това за мен е изключително ценно.

Галин Стоев  е от най-европейските български режисьори, без да подценявам много други талантливи театрални творци в страната. Заедно с безупречните актьори се създава едно гранично представление. „Хага“ е на ръба между политическия вик, но не и политическия театър – има разлика. Между театралната фиеста, дори цирка, и много сериозната драма. Театралното действие е изградено толкова на ръба, че един нормален драматургичен текст, какъвто е този на „Хага“ от Саша Денисова, се превръща в театрално събитие и в сериозен обществен дебат.

Спектакълът ни кара да се замислим как се отнасяме към всичко около нас – към политиката, към обществените процеси, към войните, които уж не са наши, но пряко ни касаят, и към това как допускаме да бъдем въвлечени, да станем част от чудовището. Силата на „Хага“ е в умението да се редуват трагичното с комичното. В този спектакъл човек може да види както цял учебник по актьорско майсторство, така и по театър. Не искам да изброявам всички театрални похвати, които много елегантно, минавайки лично през режисьора Галин Стоев и актьорите, стават част от въздействието на спектакъла.

Смятам, че участието на този спектакъл в тазгодишното издание на МТФ „Варненско лято“ е много добро попадение. Начинът, по който театърът днес говори, е начинът, по който ние трябва да се отнасяме към всичко, което се случва в нашата страна и в света, не само като зрители, но и като граждани.

Материала подготви Жаклин Добрева.

Leave a Reply

Your email address will not be published.