Пламен Иванов: Дете живее във всеки от нас

 

Първият фестивален ден, празничният 1 юни, започна с парада „Охлюмотив“ на уличния театър на огъня и сенките „Файъртер“. Десислава Василева разговаря с мениджъра на трупата, актьора и сценограф Пламен Иванов за уличното изкуство и неговата реализация в страната.

Професионалният уличен театър в България е рядко явление. Какво ви вдъхнови да започнете работа именно в тази област?

Нашата трупа е съставена от артисти, които работят повече от 20 години в тази област на най-различни места по света. Преди около 15 години решихме, че и в България трябва да правим подобен тип спектакли, шоута и т.н. Тогава създадохме нашия „Файъртер“ – театър на огъня и сенките. Вече толкова време радваме публиката, както в страната, така и извън нея. За нас най-прекрасното нещо е неподправеното отношение и публика. Най-големият подарък за уличния артист е, когато хората са щастливи и когато усещаш тяхната благодарност. Това е магията на уличния театър за нас.

This slideshow requires JavaScript.

Как организирате и координирате логистиката на мащабни спектакли, случващи се на открито?

Логистиката и въобще координирането на нещо подобно като нашия „Охлюмотив“ е смело начинание. Смея да кажа, че ние сме едни от големите улични театри в момента в Европа, да не кажа от най-големите в Югоизточна Европа. Това наистина е огромно предизвикателство. В България и Европа логистиката става по-лесно с камиони, но представете си, когато едно подобно съоръжение е поискано в Близкия Изток, да кажем. Тогава става въпрос за кораби. Това винаги е свързано с много предварително планиране.

Как намирате вдъхновение за нови проекти и какво ви мотивира да продължавате да създавате спектакли?

Най-голямото вдъхновение за нас наистина са публиката и усмивките на децата и не само на малките деца, а и на порасналите. Това е най-голямата благодарност и ни дава сили да продължаваме напред и да правим нови неща. Вдъхновението за нас идва също от колегите и нещата, които виждаме на фестивалите по света. Казваме си, че и ние искаме да продължаваме да творим и да създаваме разни приказки, в които виждаме, че дете живее във всеки от нас. Независимо дали сме на 50, 80 или 100 години. Това е най-прекрасното!

На 1 юни от 21:30 “Файъртер” ще представят на пл. “Независимост” и огненото шоу “Охлюмотив”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.