След уъркшопа за млади театрални критици

От 4 до 8 юни в рамките на театралния фестивал „Варненско лято“ за втори път се проведе международен уъркшоп за млади театрални критици, организиран от Международната асоциация на театралните критици и фондация Homo Ludens. Помолихме някои от участниците да ни разкажат повече за опита си от уъркшопа.

Самуел Глеуз-Естебан, Франция

Самуел, ти взе участие в семинара за млади театрални критици, който се проведе по време на фестивала, и беше в групата с ментор Жан-Пиер Хан. Би ли разказал какво правехте по време на сесиите и какво научи от тях?

Уъркшопът продължи пет дни и всяка вечер гледахме представления от програмата на фестивала с превод на английски език, т.е. основно програма „Шоукейс“ и международните продукции. На следващата сутрин дебатирахме около тях. Обменяхме впечатленията си, пишехме за представленията. Уъркшопът беше най-вече място за размисъл за работата на критика и за това какво е да си критик, какво е да напишеш критика, как да го направиш и защо да го направиш по определен начин. Не възприемам сесиите ни толкова като урок, а по-скоро като пространство за размисъл и колективно мислене за критиката и за представленията, които гледахме.

Участниците бяхме разпределени в две групи – англоезичната група под ръководството на Иван Меденица и френскоезичната група под ръководството, както каза, на Жан-Пиер Хан. Много ми хареса, беше много интересно да се срещна с други млади критици от цял свят. Това ни помага да ситуираме дейността си и изградим мрежа от хора, които се занимават със същото и които също биха искали да обменят своите идеи и виждания. Интересно е, защото като критици ние сме вглъбени в работата си, но почти никога не отделяме време да размишляваме върху това какво правим и как да го правим така, че да е добро. В нашата група установихме, че сме съгласни по много аспекти. Имахме различни мнения за представленията, които гледахме, но и по много въпроси имахме съгласие.

А какво мислите за спектаклите в програмата на фестивала, които видяхте?

Имаше някои добри и някои по-малко добри представления, поне според мен. Бях много развълнуван от „Орфей“. Бях доста впечатлен от начина, по който е обработен митът. Всичко, което се случваше на сцената, беше впечатляващо – присъствието на актьорите, но и как режисьорът поставя всичко с голяма щедрост и интелигентност. Наистина бях изумен от тези невероятни актьори. Като цяло Йерней Лоренци е много красиво откритие за мен, аз не знаех за него, не го показват във Франция. Така че това е част от идеята на този уъркшоп – да можеш да откриваш представления и режисьори от други региони на света.

Гледахме и продукцията на Раби Мруе „Да яздиш облак“. Тя показа един много различен и интелигентен начин за вплитане на политическа история и една много интимна история. Според мен в представлението видеото беше използвано по много красив начин – образите, звукът и артикулацията между тях. Това е много чувствителна работа, а също и много интелигентна. Това са двата ми фаворита от фестивала.

Марина Николаева, България

В рамките на международния фестивал „Варненско лято“ имах удоволствието да бъда част от англоезичната група на уъркшопа за млади критици. Наш ръководител беше Иван Меденица. Бяхме сред публиката както на български, така и на гостуващи представления, което даде интересна посока за нашите дискусии. Според мен ценното беше, че успяхме да обменим различни гледни точки за представленията, които гледахме, но също така се опитахме да погледнем на театралната реалност от различни ъгли. По време на нашите дискусии се фокусирахме върху различни подходи и методи за писане на рецензия, но успяхме да поговорим и за много други жанрове, както в журналистическите издания, така и за по-специализираните театрални журнали. В нашата група имаше участници от Полша, Украйна и Гърция и успяхме да обсъдим също как да се погледне на едно представление в рамките на международен фестивал, като също така получихме представа и за други такива форуми. Получих много ценни знания и умения, като наред с това бях част от една изключително приятелска среда, чиито връзки се надявам да запазя.

Анита Ангелова и Жаклин Добрева подготвиха материала.

Leave a Reply

Your email address will not be published.