Давид Гутиерес: Спектакълът „Страст“ е стъпка напред в развитието ми

На 10 юни от 19:30 ч. се закрива 31-ото издание на международния театрален фестивал „Варненско лято“ със спектакъла на Фламенко Балет Барселона „Страст“. В него ще засвири и органът в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Жаклин Добрева разказва повече за хореографа на спектакъла Давид Гутиерес.

Давид Гутиерес е хореограф и режисьор, признат за един от новаторите в света на фламенкото днес. Той основава Фламенко Балет Барселона през 2017 г. като международна компания, която се стреми да популяризира наследството на испанския танц и да го продължава в съвременността в диалог с други форми. Гутиерес е от най-талантливите фламенко артисти в Испания и неговата компания добива широка популярност по цял свят.

Неговата страст към фламенкото се заражда още от четиригодишна възраст. По-късно той получава своето образование в Малага, където получава възможността да се срещне с изявени личности от танцовата среда.

„Смятам себе си за универсален танцьор, притежаващ свеж подход към танца. Умея да поемам рискове и да се впускам в предизвикателства. Взаимодействам с хората около мен и съм будна личност“, споделя Гутиерес.

Давид Гутиерес и артистите от Фламенко Балет Барселона отново пристигат в България с второ участие на театралния фестивал „Варненско лято“. През 2021 г. компанията гостува във Варна с „Фламенко: възраждане“, а тази година част от програма „Интермецо“ на  фестивала е новата им продукция „Страст“. Ето какво разказва Гутиерес за създаването на спектакъла: „Две от последните ми продукции („Ново време“ и „Хванати в капана на времето“) станаха изключително успешни и летвата беше вдигната много високо за следващите. Писах разни фрагменти, но веднага след това изтривах всичко. Вдъхновение не идваше. Но, разбира се, дойде и големият ден: една вечер, докато седях в хотелската си стая в Китай, в съзнанието ми изскочи думата „страст“. Започнах да изследвам значението ѝ. Тя ме вдъхнови да превърна смисъла ѝ в нещо по-голямо. С този спектакъл исках да изобразя обществото, което все още се бори с темите за любовта, секса и страстта. Спектакълът представя тези напълно естествени моменти от живота, чиято тъмна страна обаче може да доведе до катастрофални последици.“

“Страст”

За хореографията на спектакъла Давид Гутиерес си сътрудничи с Паула Рейес, както и с Таня Мартин, Карлос Ромеро и Кости ел Гато. Причината, стилът на спектакъла да бъде определен като пионерски, е, защото съчетава традиционото фламенко с елементи на съвременен танц. Музика, изпълнявана на живо от шестима музиканти, прави преживяването още по-завладяващо. След като научават, че в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна има орган, музикалните артисти решават да включат изпълнение на него в спектакъла. „Ние миксираме всякаква музика и ще е страхотно сега да включим орган“, казват те.

„Страст“ е стъпка напред в развитието ми като артист“, споделя Гутиерес. „За мен този процес беше голям скок и ще послужи като ценен опит за бъдещи начинания.“

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.