Стефана Поп-Куршеу: Да вярваме в красотата

Стефана Поп-Куршеу е артистичен директор на Националния театър в Клуж-Напока, Румъния. Тя посети фестивала и разказва пред Жаклин Добрева за впечатленията си от гледаните представления.

Това е много добър момент да споделя впечатленията си от фестивала, защото ме хващате след последното представление, което гледах тази вечер – „Коприна“, и мога да кажа, че много ми хареса. Бях тук само за 3 дни, но след тази вечер отново усетих, че театърът наистина си играе с нашите емоции, кара ни да мислим за миналото ни, за това, което обичаме и за това, което губим. Много съм щастлива в момента. И все още си мисля, че театърът има тази мисия, която понякога за съжаление е забравена от съвременните хора.

Видях и други интересни спектакли на този фестивал. Много ми хареса също и „Свободно падане“, което гледах вчера, въпреки малките технически проблеми, които възникнаха. Беше изпълнено с поезия и енергия. Танцьорите бяха отдадени на момента и на всяко едно движение. И двата спектакъла имат страхотна образност.

Оставам с впечатлението, че има много добри спектакли, но много от тях не се интересуват от естетиката. Повечето от тях се фокусират върху социални и политически проблеми. Разбира се, в днешно време, това са изключително важни теми, но ако забравим за красивата част от живота, губим голяма част от смисъла му. Мисля, че за да направим света по-добро място за живеене, трябва да вярваме в красотата. Трябва да научим, че има баланс между красотата и грозотата. Представления като „Коприна“ показват точно това.

Много мога да говоря за това представление – за сценографията, за костюмите, за актьорите… Всичко беше наситено с изключително органично усещане. Романът също беше много добре драматизиран. Можеше да бъде твърде дълго, твърде скучно, но не беше.

Като театрален критик, учител и артистичен директор, аз лично не искам само да слушам текста и да следя историята. Имам нужда да я видя с очите си и това е задача, която трябва да изпълни режисьорът. Той трябва да създаде визията, която да бъде уловена от зрителя. Екипът на „Коприна“ успешно се е справил с това и мога само да поздравя всеки един от тях. Мисля, че този спектакъл беше черешката на тортата от фестивалната програма.

Много се радвам, че съм тук, и съжалявам, че си тръгвам утре. Атмосферата е чудесна и хората са много добронамерени. Със сигурност бих се върнала и се надявам, че организаторите на фестивала ще имат възможност да посетят и нашия фестивал в Клуж.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.