Каталин Старейшинска за „Чест“: Пиесата е сладка за изричане

Пиесата „Чест“ от съвременната австралийска авторка Джоана Мъри-Смит се поставя за първи път в България от Ивайло Христов и спектакълът се представя като част от българската селекция на фестивала на 8 и 9 юни. В него участва и младата актриса Каталин Старейшинска – тя влиза в ролята на Клаудия, която става причина за разпада на семейната идилия на писателите Онър и Джордж. С нея разговаря Десислава Василева.

„Чест“ е пиеса на една от най-популярните драматуржки в Австралия – Джоана Мъри-Смит, която за първи път се поставя на българска сцена. Какви са вашите впечатления от текста и с какво ролята беше по-специфична за вас?

Пиесата е много сладка за изричане. В моята роля най-много ми хареса това, че героинята ми е доста по-амбициозна и предизвикателна от мен. Това определено ми допадна.

“Чест” Снимка: Симон Варсано

Критиката коментира като едно от постиженията в спектакъла усещането за интимност, което той постига. В какво според вас се крие това усещане и как успяхте да го изградите на сцената?

Работейки с режисьор като Ивайло Христов, особено върху такава пиеса, която се занимава с човешките взаимоотношения, беше неизбежно да не стигнем до такава интимност. Имаше моменти, в които сме си споделяли някакви неща, които ни направиха близки като екип. Ивайло Христов е изключително светъл и благ човек,  умее да предразполага. Когато си около него, се чувстваш в много приятелска и невраждебна атмосфера. Идва ти отвътре да си споделяш, без той да те провокира.  Между нас четиримата дистанцията бързо се скъси и се чувствахме комфортно един с друг.

“Чест” Снимка: Симон Варсано

Как протече работният процес и вашето взаимодействие с останалите актьори от спектакъла?

Страхотно беше. Репетициите бяха толкова леки и приятни, че на премиерата не можехме да повярваме, че сме стигнали до там. Адски леко и безпроблемно беше всичко. С нито един от тях не бях работила преди. Бях чувала за Елена Хрант, че я чака светло бъдеще. Кристина Янева и Владимир Карамазов все пак са актьори, които сме гледали не веднъж в много хубави представления в софийските театри. Естествено, най-голямо смущение изпитвах от Владимир Карамазов, тъй като там има едни по-интимни взаимоотношения, които трябва да изградим.

Какво ви предстои в театъра през новия сезон?

Всъщност не знам. Надявам се да е нещо хубаво.

Leave a Reply

Your email address will not be published.