Саломе Льолуш: Пиесата „Това не го казвай!“ е вдъхновена от действителни случки

31-то издание на Международен театрален фестивал „Варненско лято“ предложи среща на професионалната общност и публика с популярната френска театрална авторка и режисьорка Саломе Льолуш. Тя е специален гост на фестивала по повод представянето на първата българска постановка по пиесата ѝ „Това не го казвай!“ под режисурата на Явор Гърдев. Пиесата е номинирана за френската театрална награда „Молиер“ 2022 за най-добра комедия и за най-добър автор.

Срещата със Саломе Льолуш се проведе на 5 юни във фоайето на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Модератор на разговора беше театроведът проф. Венета Дойчева. В разговора се включиха още режисьорът Явор Гърдев и Снежина Здравкова, преводач на пиесата на български език.

Саломе Льолуш сподели, че за първи път гледа пиесата си в чужбина и оцени високо постановката на Явор Гърдев. По думи на авторката реакцията на публиката в България е много подобна с тази във Франция. Публиката там разпознава в лицата на двамата герои и техните семейни спорове, които обхващат широк диапазон от провокативни съвременни теми.

Снимка: Росен Донев

Оказва се, че много от сцените в текста са вдъхновени от действителни случки, а първоначалната идея на Льолуш е тази пиеса да се изиграе от нея и мъжът ѝ. Тя призна, че много оприличава себе си на героинята в „Това не го казвай!“, описвайки се като човек „без филтър“, който е способен да изрича на глас всичко, дори и то да бъде неуместно в дадена ситуация. Това е една и от засегнатите теми в представлението – трябва ли да премълчаваме това, което мислим, или не, и кое довежда до по-лоши последствия.

Режисьорът Явор Гърдев отбеляза, че е много щастлив от срещата си с Льолуш, тъй като са имали възможност да обсъдят основните теми в текста, своите идеи за визия на сценичната реализация и образите на персонажите.

На въпроса какво е привлякло режисьора към този текст и как е подходил към жанровата интерпретация, той сподели, че харесва щедростта на автора към героите. За него е много любопитната идеята, вплетена в текста „да приемеш хората с техните дефекти, но въпреки това те да достигнат до съгласие“. Според Гърдев ценното в текста на Льолуш е, че отваря възможности за различни интерпретации върху действието и жанра, и те биха могли да се изаснят в процес на работа.

В края на срещата Льолуш сподели, че работи по продължение на пиесата „Това не го казвай!“.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.