Вилхелмас Милис за представления от фестивалната програма

Вилхелмас Милис е проектен мениджър на драматичния театър в Клайпеда, Литва, и е гост на програмата „Шоукейс“. Помолихме го да сподели мнението си за представленията, които е гледал до този момент на фестивала.

Изгледах вече няколко представления на фестивала. Първото беше „Ботушът“. Не успях да разбера много какво се случва, защото нямаше превод, но много ми хареса самата актьорска игра. Актьорите много добре се справиха, всеки един от тях беше много силен.

Следващото представление, което гледах, беше „Укротяване на опърничавата“. То наподобяваше цирк. Този спектакъл не ми хареса особено. Беше забавен, но не особено на ниво. Струва ми се, че беше претрупан. „Дебело прасе“ също не ми хареса особено много, най-вече заради актьорската игра и режисурата. Спектакълът не показва нищо ново и запомнящо се. За мен щеше да е по-добре да прочета пиесата. Триковете, които използваха, актьорските похвати бяха твърде обикновени.

Докато „Това не го казвай!“ много ми хареса. Много ми харесаха актьорите и химията помежду им. Аз лично бих махнал някои от темите, които се засягат в текста, но повечето бяха наистина добри и провокиращи размисъл. Бяха анализирани много добре и поднесени с лекота, която обикновено липсва в театъра. Обикновено театърът обича да преувеличава и да прави нещата много драматични. Тук това не се усещаше, по скоро беше като разговор между двама нормални души, което беше страхотно. А и субтитрите вървяха много добре. Харесва ми и сценография, както и осветлението, което беше просто, но успя да предаде заложения смисъл.

Върху материала работи Анита Ангелова

Leave a Reply

Your email address will not be published.