Сериозни актьорски постижения

Журналистът Зелма Алмалех от въпреки.com за спектаклите „Дебело прасе“ и  „Това не го казвай!“           

Като за начало искам да споделя, че четвъртият ден на фестивала беше изключително силен.  Достатъчно е да се спомене за конференцията „Преосмисляне на театралното наследство от времето на комунизма“. Но нека видим как ще продължи и тогава ще пишем за нея. Днешните два спектакъла „Дебело прасе“ и „Това не го казвай!“ много ми харесаха, даже това не е думата. Все пак това са два изключителни текста, с двама изключителни режисьори – Стайко Мурджев и Явор Гърдев. Предната вечер успяхме да видим и друг спектакъл на Мурджев „Укротяване на опърничавата“.

“Дебело прасе” Снимка: Иван Дончев

В днешните два спектакъла се открояват сериозни актьорски постижения. Актьорската игра в „Дебело прасе“ много силно ми повлия. Това са познатите на всички Койна Русева и Анастасия Ингилизова, но изключително впечатление ми направиха Александър Хаджиангелов и Георги Гоцин. Особено бях възхитена от Александър Хаджиангелов във финалната сцена на спектакъла. Наистина бях изумена от неговото изпълнение. Това е млад актьор, който е проникнал не само в текста, но и в състоянието на героя си и преживяването. Наистина е много радостно, че това са млади актьори. Забелязвам, че не само в този спектакъл, но в много други се появява нова генерация от млади артисти, които могат да правят всичко на сцената и това носи  наистина голямо преживяване. Изобщо в „Дебело прасе“ видях едно пълно раздаване на сцената.

Относно „Това е го казвай!“, на първо място искам да отбележа, че текстът е изключителен. Начинът, по който Явор Гърдев вмъква българския нюанс в текста и представлението е много симпатичен.

И при двата спектакъла се откроява универсалност и като текстове, и като постановки. Това са спектакли, които навсякъде ще развълнуват, навсякъде ще бъдат разбрани. Представленията разгръщат едни страхотен живот на сцената. Наистина беше великолепно! Чудесен избор, макар че никога не съм се съмнявала в него.

Върху материала работи Анита Ангелова

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.