Йерней Лоренци: Не се стремя към илюзия, а към алюзия

Асен Терзиев разговаря със словенския режисьор Йерней Лоренци по повод спектакъла „Орфей“, който той реализира на сцената на Народния театър в София. Продукцията се представя на 5 юни в Драматичен театър –  Варна, част от българската селекция на фестивала и програма „Шоукейс“.

Четири пъти ваши представления гостуват в България в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ и бяха много добре приети от театралната публика и специалистите. Как се появи идеята да поставяте на сцената на Народия театър и да работите по темата за Орфей?

Предишният директор на Народния театър Мариус Донкин ме покани да работя тук. Идеята за Орфей беше негова. В секундата, в която ме попита, бях сигурен, че ще го направя. Веднага след предложението имах вътрешно усещане за основната тема – смъртта…

“Орфей” Снимка: Стефан Н. Щерев

Как се подготвяхте за този проект?

Когато семенцето се зароди у мен, започнах да го наблюдавам. Като поток, който се движи вътре в мен. Някак достигнах до възможната структура и след това започнах да търся и материали…

Разкажете за материалите, на които попаднахте и които ви вдъхновяваха.

Стихотворението на Рилке „Орфей“ беше много важно за мен, както и стихотворението „За музиката“. Също текстовете на Овидий, Вергилий, Аполоний Родоски – това бяха базисните литературни източници. Мислех, че щом като Орфей пътува, то и аз трябва да помисля за различни стилови подходи. Реших, че трябва да започнем с войната, защото малко е онова, което знаем за Орфей преди Вергилий, Овидий и епоса „Аргонавтика“ на Аполоний Родоски. Малко знаем и за светилищата. На две-три места в „Аргонавтика“ е описано как започва битка, Орфей изважда своята лира и настъпва мир. Казах си, че трябва да започна директно с войната, която да трае известно време, след това да се появи Орфей и да се заяви с един жест. Орфей е способен да направи промяна за другите, може и да решава техните проблеми, но в последствие не може да направи това за себе си. Той е някой, който може да спаси света, но не може да спаси самия себе си, което е големият проблем.

Преди „Орфей“ вече бях правил няколко представления върху митове от древността. При тях за мен най-важен остава проблемът как техните герои да бъдат очовечени, как да създам гравитационно поле около тях. Силно вярвам, че зад всички големи истории – за Исус Христос, Гилгамеш, Ахил, Орфей и т.н. – стоят конкретни хора. Това беше и подходът ми към Орфей.

На първата репетиция разказах на актьорите за смъртта на моя баща и за смъртта на моя близък приятел, който играеше ролята на Агамемнон в „Илиада“. Започнах с двете мои най-силни преживявания със смъртта. Исках да създам интимно пространство. Знаех, че искам да изградя нещо около високата литература, но и да сменям перспективата, начина на разказване, думите…

“Орфей” Снимка: Стефан Н. Щерев

Каква е за вас голямата лична тема, свързана с Орфей?

Смъртта, която трае миг, но всеки от нас продължава по-дълго. Как да доближим зрителите до това преживяване на смъртта на колкото се може по-лично ниво. Има три стратегии. Първата са историите – като тези от „Метаморфози“, сонетите на Рилке и т.н. Втората се появи, когато открих медицински текстове, които ми даде брат ми. Не знаех как тялото реално умира в такива детайли. Тези описания не само ме изненадаха, но и се почувствах абсолютно смазан, четейки какво ще се случи с моето тяло, с тялото на моето дете или с всяко тяло… А третата стратегия беше личния опит на всеки със смъртта. Исках да комбинирам трите заедно. Така че да имаме това художествено поетично ниво, идващо от „Метаморфози“, „Горгики“ и поезията на Рилке, след това да имаме обективното, научно описание на смъртта, и накрая най-важното за мен ниво – личното.

Поставял сте и операта „Орфей и Евридика“ на Глук през 2014 г. в Люблянската опера. По работата върху нея имахте ли подобни усещания и асоциации?

Да, вмъкнах нещо и от това преживяване. Знаете ли, болката може да бъде трип за егото. Мисля, че големият проблем на Романтизма е раждането на страдащия субект. Колкото повече страдаш – толкова по-свят ставаш. За мен това е проблем. Болката може да стане пристрастяваща, като хероин.  От един момент нататък болката може да се превърне в наистина разрушителен трип за егото.

Йерней Лоренци

Как личните истории на актьорите стигаха до представлението? Това, което чуваме, са техните собствени думи или бяха пренаписани от драматург?

Това са точно техните думи. С драматурга само помагахме какво да остане. Сега, когато вече всичко е част от представлението, всяко нещо има своя ясна драматургична логика. В крайна сметка гледах и на техните истории като на материал, не по-различен от този от „Метаморфози“, който подреждам като куратор в представлението.

Макар вашите спектакли да са различни, забелязвам три постоянно присъстващи елемента в тях. Нека започнем с музиката. Тя е важен елемент от вашите спектакли и винаги се изпълнява на живо. Какво място заема музиката за вас? Тя някакъв канал ли е за споделяне на по-интуитивните, нерационални неща? Как работите с композитора?

Музиката е важна. Самият аз нито чета ноти, нито свиря на инструмент. Слушам много музика. Може би за мен музиката е минималистичният път към тоталната творба – Gesamtkunstwerk. За мен музиката влиза директно в личността. Нямам предвид само сърцето. В изкуството на музиката има по-малко граници за разлика от другите изкуства. Няма нужда да знаеш – музиката някак влиза в теб. За мен музиката е важен слой – тя открива едно допълнително пространство… Трудно ми е да го обясня…

“Орфей” Снимка: Стефан Н. Щерев

Добре, да ви задам един директен въпрос. Защо е толкова важно за вас актьорите да свирят на инструменти и да пеят дори когато не са особено добри изпълнители?

За мен театърът е изкуство, направено от човек за човек. Голям късметлия съм да работя с композитор като Бранко Рожман, който също е обсебен от тази идея за споделеното човешко преживяване. Не става дума за това колко някой умее да пее или свири – това са граници. Това, в което вярваме, е че на сцената трябва да се случват колкото е възможно повече неща директно пред очите ни. Усилието, което един актьор полага, за да изсвири едно парче, да кажем, на акордеон, създава определено енергийно поле и фокус. Тук не става дума за перфекционизъм.

В „Орфей“ много исках първата част, „Война“, да бъде перфектна в музикално отношение, осветление и т.н. Докато следващата част, „Сватба“, да е по-отворена, с импровизации. За мен музиката е като един от актьорите.

 

Част от интервю на Асен Терзиев за списание за театър “Homo Ludens”, бр. 26/ 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.