Огненото начало на фестивала

Тазгодишното фестивално издание включва в своята програма три улични спектакъла от Чехия. Тяхното гостуване се осъществява и с подкрепата на Чешкия център в София. Ето какво каза неговата директорка Радка Рубилина на пресконференцията по повод откриването на събитието:

„Република Чехия и България, двата народа имат дълга история на сътрудничество. Варна е важен град за него. Много чешки интелектуалци и учители са идвали тук, редица чехи са работили в сферата на археологията и урбанизма и са оставили следа, като Морската градина, например.

Те не са идвали тук с намерението да научат местните хора как да правят нещо. Идвали са с някаква идея, която успяват да осъществят тук, във Варна. Така че можем да кажем, че сътрудничеството се изразява в това да откриеш място, пространство, където можеш да реализираш своите идеи и да сбъднеш мечтите си.

Радка Рубилина

Публичното пространство е от изключително значение за представленията, които ще видите днес. В Чехия сега преминаваме през процес на осъзнаване, че животът ти се случва и извън стените на апартамента, че всички сме част от града, че сме част от едно общество и е хубаво понякога да правим нещо заедно.

Чешките представления на фестивала олицетворяват тази идея за пространство, което принадлежи на всеки. Изпълнителите се изкачват високо горе, слизат долу, сливат се с публиката, тя се слива с представлението. Всеки може да бъде по някакъв начин част от цялото пространство. И всичко е много зрелищно, особено вечерният спектакъл „Пънк Шоу Пропан“, в който има много огън. Изобщо огънят и въздухът са основните елементи, които ще видите това лято от чешкия театър.“

Във вечерта на 1 юни площад „Независимост“ се изпълни със стотици зрители за „Пропан Пънк Шоу“ на компанията „Манстревил“ и Blackout Paradox. Събрахме няколко отзива от публиката.

Надежда Радкова, зрител

Много ми хареса огненото шоу на чешката компания. Страхотно беше! Със семейството ми сме почитатели на фестивала „Варненско лято“. Освен театралните представления, всяка година с нетърпение очакваме уличните спектакли. Откакто са включени в програмата, водим децата и се наслаждаваме заедно. Спомням си една година имаше улично шествие с барабани, а малките винаги са впечатлени, когато има движещи се артисти на кокили. Нуждаем се от подобен тип събития. Атмосферата е чудесна!

“Пънк Шоу Пропан” Снимка: Росен Донев

Теодора, зрител

Шоуто беше великолепно. Дори тази дума не е достатъчна, за да го опише. Наистина беше възхитително и интересно. Изключително много съм впечатлена от подготовката на артистите, които изпълниха много трудни номера. Имаше много хубав танц с огнени обръчи, а финалът ме остави без думи. Всеки детайл беше изпипан докрай.

Ива, зрител

Смятам, че трябва да има повече събития във Варна като това, защото са много приятни и запомнящи се. Хубавото е, че шоуто е подходящо както за малки, така и за големи. Смятам, че е идеално представление за първи юни.

“Пънк Шоу Пропан” Снимка: Росен Донев

Ели, зрител

Възхитително беше. И миналата година присъствах на подобен спектакъл, пак с огньове. Беше прекрасно. Много съм впечатлена. Бих желала да има повече улични спектакли.

Симеон, зрител

Много ми хареса. Бяха невероятни! Досега не бях чувал за тази компания, надминаха очакванията ми. Заслужава си, беше изключително впечатляващо.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.