„Летящият Бах“ и звезди на брейка от FLYING STEPS на сцената на Летния театър във Варна

На 20 август във Варна гостуват четирикратните световни шампиони по брейк от FLYING STEPS със спектакъла „Летящият Бах”. Базирана в Берлин, компанията привлича едни от най-изявените изпълнители в съвременните улични танци не само от Германия, но и от цял свят. Основана през 1993 г. от Вартан Басил и Кадир „Амиго“ Мемис, днес тя включва над 40 професионални танцьори и покорява света със зрелищните си шоута. През 2018 г. се създава документален филм за компанията, която е истинско явление в света на танца.

Сред най-успешните им спектакли, който вече над 10 години се представя из цял свят, е „Летящият Бах“, отличен със специалната награда на престижните музикални отличия Echo Klassik. Той съчетава по уникален начин класическата музика на Й. С. Бах с брейк, съвременни танци и дигитални изкуства. Но тук танцьорите не просто танцуват по Бах, а въплъщават неговата музика и предават през нея история на публиката. Вартан Басил и известният диригент Кристоф Хагел създават завладяващо сценично произведение, което нота по нота, стъпка по стъпка, с пиано, клавесин и електронен бийт, както и с множество визуални ефекти разказва една любовна история.

Нейни герои са седем танцьори и един учител. Групата се подготвя в репетиционната зала за големия спектакъл. Прелюдии и фуги от „Добре темперирано пиано“ на Й. С. Бах задават тона на случващото се. Спорове, борби, разочарование и радост – сменящите се настроения на музиката се преоткриват в жестовете на танцьорите. Напрежението между тях достига върхова точка, когато в залата се появява мистериозна жена. Брейк танцът се сблъсква със съвременни танцови техники, мъжът – с жената, желанието с отхвърлянето, арогантността с любопитството. Елегантната музика на Бах намира своя интерпретация в експлозивните движения на брейка.

В „Летящият Бах“ на сцената ще видим едни от топ изпълнителите на брейк – сред тях има шампиони, рекордьори на Гинес и олимпийски състезатели по брейк, който вече е признат за олимпийска дисциплина. Ето и част от тях:

B-BOY J-SUN

БЕНИ КИМОТО, известен още като B-BOY J-SUN, е от най-влиятелните фигури в брейк танца. На него се приписва създаването на движението Continue Airflare, официално признато от Олимпийските игри. Той вдъхновява създателите на PlayStation играта “BBoy The Game”. Вписан е в рекордите на Гинес за най-много завъртания на глава. Бени е от основателите на FLYING STEPS и се изявява като хореограф на водещите им спектакли като „Летяща илюзия“, „Летящият Бах“ и „Летящи картини“. Участва в избора на танцьори за компанията и също така реализира собствени проекти като музикален продуцент.

LIL ROCK

НИРАНХ ЧАНТАБУАСИ, известен още като LIL ROCK, започва да танцува през 1992 г. Като би-бой в групата Southside Rockers той участва в множество състезания като Битка на годината, Шампионат на Обединеното кралство и други. Той продължава да се обучава и да се усъвършенства в различни танцови стилове. Сключва договор със Sony Music и работи като танцьор и хореограф на свободна практика. През 2003 г. Лил Рок се присъединява към базираната в Дюселдорф танцова компания „E-motion”. Там той работи с Такао Баба, Амиго, Бени Кимото, Андреа Бьоге и Надя Еспириту. Заедно те довеждат танцовите ърбън стилове до театралната сцена. Бени Кимото оценява качествата на Лил Рок като танцьор и хореограф и го кани да се присъедини към FLYING STEPS, с които до днес обикаля света. Във Варна Lil Rock ще проведе еднодневен уъркшоп по хип-хоп в The Center.

 

LOU-EASE,

ЛУИС БЕКЕР, известен още като LOU-EASE, e роден в Берлин и открива страстта си към хип-хоп културата в началото на хилядолетието. Той успешно участва в международни шампионати като Битката на годината 2013 и вече е двукратен шампион на Германия по брейк танц. Още през 2005 г. прави първи опити в театъра и в професионалния сценичен танц, където продължава да се развива. Така той става част от спектаклите на едни от най-добрите хореографи в съвременния танц като Акрам Кан и Костанца Макрас. Изгражда собствен стил, съчетаващ по уникален начин ърбан денс със съвременни танцови стилове.

SPIDER

ЯМИН МАНАА, известен още като SPIDER. Ямин си е спечелил прякора Паяка, защото движенията му са толкова бързи, че понякога изглежда сякаш има повече от два крака. Той открива страстта си към брейк танца на 12-годишна възраст, израствайки в Гренобъл, Франция. Заедно с по-големия си брат Манаа основава Alliance Crew в края на 1990-те години и печели европейското състезание Battle Evolution III през 2007 г., както и много други международни състезания. Ямин основава успешния Silent Trix Crew. С FLYING STEPS е от 2012 г.

LIGHT

ЛУИЗ БУС или LIGHT. Луис е от най-добрите брейк танцьори на Германия. Той получава прозвището си Светлина, заради невероятната бързина на движенията му. Печели няколко национални и международни шампионата по брейк и е от избраниците, които ще представят Германия в първия  ѝ олимпийския отбор по брейк на игрите през 2024 г. Неговите комбинации са истински зрелищни и спират дъха.

BBOY MIKEL

На сцената ще излязат още младите таланти Матеос де Сауса, Арнил Нгун, Джироджия Енрико, както и берлинчанинът МИХАЕЛ РОЗЕМАН или BBOY MIKEL, ключова фигура в екипа на FLYING STEPS. Танцовата му кариера започва през 1991 г. в младежки център. Оттогава той е отдаден на идеята да подкрепя млади таланти и да предава факлата на следващите поколения брейк танцьори. Михаел е част от екипа на „Летящият Бах“ от създаването на спектакъла през 2010 г., а през последните години ръководи академията на FLYING STEPS, в която и преподава.

С „Летящият Бах“ се слага и финалният акорд на 30-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът се представя заедно с Музикалния фестивал „Варненско лято“ като част от съвместната програмата „Интермецо“.

Не пропускайте гостуването на световноизвестния спектакъл във Варна и осигурете своя билет онлайн на сайтовете на Eventim  и на Фестивалния и конгресен център – Варна или на касите на ФКЦ-Варна и на Летния театър.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.