Десислава Георгиева за общата енергия, която генерират театралният и музикалният фестивали „Варненско лято“

 Десислава Георгиева е началник отдел „Фестивали и проекти“ към дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна. Десислава Василева разговаря с нея за съвместната работа с театралния фестивал „Варненско лято“.

Вие работите тясно с Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Какво е за вас неговата трийста годишнина?

Вече доста години се занимавам със съдействие за реализирането на Международният театрален фестивал „Варненско лято“. За мен това е  като някаква сбъдната мечта, защото в началото на моя трудов път, нищо не подозирайки, се запознах с екипа на фестивала и преживях неговото шестнайсто издание. Тогава станах част от цялата тази магия. Много съм респектирана от факта, че преди 30 години едни прогресивни и съвременно мислещи в културно отношение хора са поели тежката и нелека задача да поддържат и развиват този фестивал, който в момента за мен е най-големият, най-значимият и най-сериозният международен театрален фестивал в България. Много от хората, с които съм се срещала в работата си, са ми давали знания и умения, благодарение на които аз сега в момента нося отговорността за Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Продължавам да се уча и усъвършенствам, но знанието което имам по линия на фестивалния мениджмънт, със сигурност дължа на яркия пример, който продължава да ми дава екипът на МТФ „Варненско лято“.

 

Десислава Василева на пресконференция с представители на Концертгебау, Амстердам. Програма “Интермецо” 2019

Щастлива съм, че имах възможността през всички тези изминали години да се докосна до съвременната европейска и световна театрална сцена. Това е безценно. Не мисля, че има друго място в  България, на което да са показани толкова много чужди спектакли с международно съдържание, което е истински празник за възприятията, но и огледало на развитието на българското театрално изкуство. Щастлива съм, че то вече е конкурентоспособно. Публиката следи и чака да започнат продажбите на фестивала както за българската, така и за международната селекция. Това не беше така допреди 15 години, но сега е. Това е голямо щастие, защото виждам, че и младите хора проявяват огромен интерес. Отгледали сме една публика, която истински се наслаждава, очаква, преживява МТФ „Варненско лято“.

Как се развива програма „Интермецо“, която се реализира съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“?

Преди шест години ми хрумна идеята, че двата най-големи фестивала в музикалното и в театралното изкуство в България трябва да си протегнат ръце и да направят общи проекти, които да обогатят съдържанието и да развият публиката им. Този експеримент се оказа много добър. Шест години правим програмата „Интермецо“, която е организирана съвместно двете „Варненски лета“. Мисля, че това е допълнителна вълна от енергия, която всъщност генерира двата фестивала – заедно е по-силно. Тази вечер имахме честта да преживеем един португалски общ проект, част от „Интермецо“ – концерта „Мигове покой“. Видимо е, че в зала 1 на Фестивалния и конгресен център театрали и музиканти изпитаха еднакво удоволствие от прекрасната музика, която чухме от сцената.

“Летящият Бах”

Тази година си позволяваме да мечтаем малко по-нашироко и на 20 август в Летен театър ще представим в рамките на тази програма голям и значим проект за съвременната танцова сцена, който идва от Германия – „Летящият Бах“. Това е едно танцово шоу на брейк и уличен танц, който се случва през интерпретацията на музиката на Бах. Изключително любопитен проект, който жъне успех в цяла Германия и печели не малко награди. Надявам се, че в сърцето на сезона, в най-красивата част от лятото във Варна, ще преживеем нещо уникално на откритата сцена на Летния театър.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.