Антония Йовчева: МТФ „Варненско лято“ е част от фестивалния имидж на Варна

Антония Йовчева, директор дирекция „Култура и духовно развитие“, Община Варна, с поздравителни думи за фестивалната годишнина. 

Три десетилетия Международен театрален фестивал „Варненско лято“. Три десетилетия Варна е лятната театрална  столица на България. Знам, че за страстните любители на театралното изкуство, част от хубавите неща в живота им са се случвали и се случват през театралния фестивал и с театралния фестивал „Варненско лято“.

Изключително е преживяването да си свидетел и съучастник в неговото израстване.  Да  си усещал енергията на неговите водачи през времето в лицето на великолепната Цветана Манева и на проф. Николай Йорданов. И на хората около тях – екипа от млади театрални експерти, който винаги е работил със завидна енергия за неговата устойчивост, за привличането на значими проекти от българската и  от европейската театрална сцена.

Три десетилетия Община Варна е основен съорганизатор на МТФ „Варненско лято“. Той  е част от фестивалния имидж на Варна, престиж за града ни и има свое заслужено място на фестивалната карта на Европа. Да не забравяме, че МТФ „Варненско лято“ е сред българските фестивали, носители на лейбъла за качество „Европейски фестивал“ за 2017-2019 г. – приз който се присъжда от програмата „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“.

Силата на театъра е в колективния дух на съпреживяване. През тези три десетилетия наблюдавах един проникновен, диалог между творците на сцената и Публиката. Променяха се вкусове, нагласи, енергии и от това взаимодействие израстваше и Фестивалът, и Публиката. Силата на театъра е и в неговата Памет. Паметта като убежище и възможност за откриване на Истината. От която човекът винаги е имал нужда в духовен и морален план.

Затова с много обич пожелавам на творците, организаторите и публика на МТФ „Варненско лято“ от варненската  фестивална сцена чрез езика на театъра винаги да звучат силни, правдиви, съзидателни и красиви послания и през следващите три пъти по 30 години.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.