След “Пер Гюнт”…

Представяме ви отзиви от спектакъла на Театър „София“ „Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен с режисьор Катя Петрова, който фестивалната публика гледа на 6 юни на сцената на Драматичен театър – Варна.

 

Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Не за първи път гледам „Пер Гюнт“. Успях да го видя още на премиерните представления в София. Тук, във Варна, се забелязва как режисьорът Катя Петрова е променила спектакъла. На този фестивал представленията заживяват един по-различен живот. Той е голяма гордост за България и за това е голяма чест за БТА да бъде партньор на „Варненско лято“. Голямата идея на това партньорство е, че този фестивал трябва да бъде показван от медиите по различен начин, а не както в повечето случаи се отразяват подобни събития, като се пише само за началото и края им. През тази година БТА всеки ден разпространява поне по три информации за съответния фестивален ден. Превръщаме се в нещо като още един бюлетин. Фестивалът за тези 30 години се превърна в неизменна част от най-хубавото от българската история. Наистина той показва във Варна най-доброто от българския театър. Ако човек е изпуснал нещо, тук е мястото да го навакса, или ако го е гледал вече – да го види по един различен начин.

 

Наталия Бояджиева, журналист

Представлението „Пер Гюнт“ за мен е откровение. Беше много вълнуващо. Наистина мултимедията допринесе за въздействието и, разбира се, добрата игра на актьорите, както и режисурата. Изобщо много впечатляваща пиеса и един нов начин на поднасяне на Ибсен. Той рядко се поставя във Варна и затова за мен беше много интересно и приятно преживяване.

 

Зорница Кънчева, журналист

Всеки, който ме познава, знае за пристрастията ми към Норвегия. Така че няма нищо изненадващо, че представлението, което очаквах най-силно на фестивала, беше „Пер Гюнт“. И тъй като само преди месец се завърнах от Осло, спектакълът на Катя Петрова ме пренесе отново в тази невероятна страна. „Пер Гюнт“ е от ранните пиеси на Ибсен и е вдъхновена от норвежкия фолклор. Цялата приказност на сюжета е пренесена умело и с необходимото въображение, като на сцената се сблъскваме с чудати персонажи, тролове, бурните северни води и всички мотиви на скандинавските саги. Главният герой е авантюрист, в когото лесно можем да се припознаем – във времената на социалните мрежи непрекъснато се измисляме и не можем просто да живеем, а трябва да творим история. Съдбата на Пер майсторски е пресъздадена от Александър Тонев и Ириней Константинов с помощта и на останалия актьорски екип. Останах с чувството, че още веднъж минах по маршрута на Ибсен в Осло, докато Пер нашепваше в ухото ми мечтите си да управлява света, за да разбере накрая, че единственото убежище е любовта.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.