Вера Стойкова: „Алиса в огледалния свят“ надмина очакванията

Десислава Василева разговаря с Вера Стойкова, директор на Варненския куклен театър, за новото заглавие в неговия афиш – „Алиса в огледалния свят“, което се представя на 8 юни от 18:30 ч. като част от паралелната програма на фестивала. 

„Алиса в огледалния свят“ е мюзикъл, който се представя на множество световни сцени и вие го поставяте под лиценза на International Theatre and Music Limited.  Какво според вас е предимството на този продукционен модел?

Предимството е, че всички компоненти на един бъдещ спектакъл са на най-високо световно ниво. Тук няма компромис със сценария, няма компромис с музиката, с текстовете на песните. Това е една доказана продукция. Получихме комплименти от авторите след премиерата, поддържаме връзка с тях и даже планираме да ги поканим на нашия международен фестивал за куклен театър „Златният делфин“, който тази година отбелязва 50-а годишнина.

Нямаше никакви трудности при преговорите за лиценза. Ние много мотивиращо подготвихме писмото с аргументи кои сме, какво можем, какво имаме зад гърба си и какви са нашите възможности. Разбира се, от отсрещната страна бяха проверили всичко, което твърдяхме. Получили са много потвърждения за нашия добър опит, след което за няколко дни успяхме да подпишем договора. Собствениците на правата отправиха комплимент към Министерството на културата и към нас, че работим активно за зачитане на авторските права. По-тежко беше реализирането на материалната част, защото разполагахме с ограничено време, а това е един изключително пищен, богат и труден за финансиране спектакъл. Докато се подготвяха сценографията и костюмите, ние работихме върху вокалните партитури. Беше много интересно. Обикновено спектаклите ни са свързани с музика и песни, но сега беше много различно. Предизвикателствата бяха много, но мисля, че се справихме добре.

“Алиса в огледалния свят”

Държавен куклен театър – Варна за поредна година е домакин на няколко от селекционираните заглавия на фестивала „Варненско лято“. Според вас какви са ползите от партньорството ви с този форум?

За нас ползите са и професионални, и емоционални. Тук не говорим просто да си част от театралната мрежа на България и от театралната система, а да си част от най-добрите, от селектираните. Нашият театър участва не само със спектаклите си, той участва и с голяма част от екипа на театъра, както и сме сцена – партньор. Много се радваме, когато можем да бъдем полезни.

“Алиса в огледалния свят”

Тази година фестивала отбелязва своята трийсета годишнина. Имате ли ярък спомен от някое от изданията му, който бихте искали да споделите?

Да, имам спомени за всяко едно издание. Само една година в неговото навечерие  заминавахме на турне и отсъствахме по време на целия фестивал. Това до ден днешен ми липсва, защото да имаш възможността да гледаш най-отбраните спектакли на България, най-хубавото, което се е сътворило в рамките на тази година, е голяма привилегия. В първия фестивален ден тази година гледах „Бащата“ и съм поразена от изяществото на този спектакъл. Нямам думи да изкажа възхищението си. Това е събитие, не просто спектакъл!

Leave a Reply

Your email address will not be published.