Театралният фестивал „Варненско лято” се завръща с юбилейно издание

От 31 май до 10 юни 2022 във Варна ще се проведе най-мащабното театрално събитие в страната.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се превърна в неотменна част от културния живот в морския град и значимо събитие за националната театрална култура, което ни свързва и със света. Тази година той отбелязва 30-годишен юбилей с богата програма, представяща селекция от едни от най-открояващите се спектакли от българския театрален афиш, ярки продукции от международната сцена, концерти и специални събития. Можете да се запознаете с актуалната му програма на неговата интернет страница.

От началото на 30-годишната си история Mеждународният театрален фестивал “Варненско лято“ е стигнал до над 300 000 зрители, пред които е представил над 800 събития от България и още 40 държави от цял свят.

Фестивалът е основан през 1993 г. и първите му издания се състоят от селекционирани български спектакли. След 1995 г. той се превръща в международен форум и предлага също така съпътстваща програма под формата на работни ателиета, изложби, конференции, семинари и др.

Носител е на лейбъла “Европейски фестивал” – европейски сертификат за качество, част от платформата “Европа за фестивалите – фестивалите за Европа”, инициирана от Европейската фестивална асоциация. През 2017 г. фестивалът става част от 26-те лауреати на лейбъла “Забележителен фестивал“ с номинация за наградата на платформата.

Преди да се впуснем в новото издание на фестивала припомняме неговата биография в цифри и атмосфера.

Leave a Reply

Your email address will not be published.