„Спектакъл на словото и въображението”: отзиви за „Сирано дьо Бержерак“, NT Live

Международният театрален фестивал „Варненско лято” продължава да излъчва хитови спектакли от британската сцена, представяни по киносалони из цял свят, благодарение на проекта NT Live. На 11 юли в зала „Европа” на Фестивалния и конгресен център фестивалната публика видя спектакъла „Сирано дьо Бержерак“ – съвременна адаптация от един от най-оригиналните британски драматурзи Мартин Кримп на пиесата на Едмон Ростан в продукция на режисьора Джейми Лойд с филмовата звезда Джеймс Макавой в главната роля. Вижте отзиви от спектакъла от театрални професионалисти и любители.

Стефани Лечева, актриса
Хареса ми тази съвременна интерпретация, защитена абсолютно актьорски. Това е театър на словото и въображението. Изключително силни актьори! В спектакъла присъстват всички магии от целия спектър на чувствата. Много съм развълнувана!

Марина Райчинова, сценограф
Един неочакван, интензивен, агресивен прочит на класически текст. Оригиналът, разбира се, е силно променен. Адаптиран е към нашата действителност. Изключително рефлективна и силна игра на актьорите. Джеймс Макавой е много добър. Провокативен и интересен спектакъл. Препоръчвам!

Милена, 54 години

Целенасочено дойдох днес да гледам „Сирано дьо Бержерак“. Исках да сбъдна мечтата си да гледам Джеймс Макавой на лондонската театрална сцена, макар и дистанционно. Изключително много ми хареса. Беше потресаващо! Актьорите играха страхотно.

Боряна, 42 години

Нов, модерен, различен поглед върху пиесата. Включени са много модерни похвати, което я прави по-достъпна, в това число заради етноса на актьорите, заради начина, по който бяха построени ролите им и по който общуваха. Всеки си има някаква добавена стойност извън театралната постановка. Много ми хареса диалогът, играта на актьорите. Бях изненадана от Джеймс Макавой

 

Павлина Николова, 47 години

Смятам, че самата пиеса беше много добре поставена. Не смятам, че е принизена или са се опитали по някакъв начин да задоволят всички вкусове, а по-скоро, че всеки би могъл да разгледа пиесата социално и философски, да ти даде храна за размисъл. Смятам, че пиесата е много добре адаптирана. Играта на актьорите беше изключителна и много по-различна от тази на българския театър. Не мога да кажа, че играта на българските артисти е лоша, но не са на същото ниво, школовката е различна, съвсем друга. Тук има една дълбочина, която си стои там и чака да се разгърне.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.