„Портрети на неизвестното“: впечатляващ спектакъл

На 10 юли дворът на Археологическия музей във Варна сe превърна в своеобразен космически кораб за спектакъла „Портрети на неизвестното“. Той обединява композитора Петър Дундаков, режисьора Явор Гърдев (автор и на драматургичния текст) и сценографа и визуалния артист Венелин Шурелов в музикално-драматично и визуално преживяване на категорията „човешко“ – между необятния космос и екзистенциалния микрокосмос. Към тях се присъединяват изключителните музикантки Ина Кънчева (сопрано), Василена Серафимова (маримба и перкусии), Маргарита Илиева (пиано), както и актьорът Иван Бърнев. Представяме ви първи отзиви от спектакъла, който може да се гледа само още 12 юли от 21:15 ч.

Снимка: Росен Донев

Петя Александрова, кинокритик и журналист

Дойдох на фестивала специално за този спектакъл. Прочетох за него достатъчно и ми се стори крайно интересен. За мен беше много любопитно съчетанието между различни  канали на въздействие, а мултимедията изключително ми напомня за филма „Меланхолия“ на Ларс фон Триер. В него е показано разминаването между човешката и планетарната представа. Много интересен ми беше музикалният ред, който вървеше на различни инструменти и части от инструменти, с различни партитури, както и присъствието на гласа, който звучи на три езика, доколкото разпознах – френски, италиански и английски. Получи се партитура между стремежа за завоевание на космоса, който е и трагедията, и изпълнението на Иван Бърнев. Спектакълът създава една многоликост. За мен е много интересна и посоката на антиутопията, която внушава. Ако човечеството ще има една „одисея“ в космоса, то не е ясно дали тя ще е сполучлива. Безспорно спектакълът ми беше любопитен.

Снимка: Росен Донев

 

Константина Петкова, оперна певица и педагог

Разкошни са! Както казах и на композитора Петър Дундаков, когато бях студентка в Рим, завърших оперна режисура. Всички си избраха накрая да поставят обикновените опери – „Макбет“, „Травиата“, а аз си избрах „Воцек“ на Албан Берг, която беше много трудна. Нямаше материали, от които да уча, и трябваше да отида до Виена, за да се подготвя за дипломната си работа. Така и Петър Дундаков е като един иноватор. Той е невероятен! За нас е привилегия да го имаме в България. „Портрети на неизвестното“ е изключително интересно представление. Това е спектакълът на бъдещето! Това е едно преживяване!  Доволна съм, че дойдох и не го изпуснах. Петър Дундаков и Явор Гърдев проектират бъдещето на световния театър. За българската публика може да изглежда малко необичайно, малко трудно разбираемо. Виждате какво се поставя по театрите – огромни сценографии, декламации, рецитации… Но това представление е разкошно!

Снимка: Росен Донев

Адриана Петкова, културен мениджър и основател на национална културна стрийминг платформа 7 Arts

Изключително съм впечатлена от начина, по който е направена колаборацията между музикалната и актьорската част в „Портрети на неизвестното“. Получило се е много силно, много модерно представление. Играта на Иван Бърнев е великолепна! Създава силна емоция у публиката.  Мисля, че подобни спектакли е хубаво да продължават да се случват на българска сцена.  Тази комбинация, която се получи между музикалния и театралния фестивал „Варненско лято“, е много положително като тенденция. Впечатляващ спектакъл!

 „Портрети на неизвестното“ е продукция на фондация „Виа Фест“ и се представя в рамките на програмата „Интермецо“ на международния театрален и международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.