Десислава Георгиева: Радвам се, че традицията на сътрудничество между музикалния и театралния фестивал „Варненско лято“ продължава

Десислава Георгиева е началник отдел „Фестивали и проекти“ към дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна. Тя стана двигател на идеята за сътрудничество между театралния и музикалния фестивал „Варненско лято“, обединени в програмата „Интермецо“. Жулиета Василева разговаря с нея след спектакъла „Фламенко: възраждане“, който се представи в нейните рамки на 9 юли във Фестивалния и конгресен център и предизвика няколко пъти публиката да стане на крака с бурни овации.

Въпреки трудностите покрай пандемичната обстановка, тази година Международният театрален фестивал „Варненско лято“ представя 29-ото си издание извънредно през юли, като то протича паралелно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Какви са наблюденията Ви за съвместната инициатива на двата фестивала „Интермецо“? Какво дава тя на варненската публика?

На първо място се радвам, че фестивалът се случва на живо. Радвам се, че традицията на сътрудничество между музикалния и театралния фестивал „Варненско лято“ продължава. Общата ни програма „Интермецо“ се развива и свързва двете събития. В нея се стремим да показваме специално поканени проекти, които са crossover – смесват стилове, жанрове и различни изкуства, така че всеки в публиката да може да намери нещо за себе си. Това е концепцията на общите проекти, които правим. Надявам се тази програма да се разширява и да имаме възможност да покажем все по-интересни и различни проекти, които няма къде да бъдат видени в България, освен в общата програма „Интермецо“.

Десислава Георгиева на събитие на МТФ “Варненско лято” Снимка: Росен Донев

Безкрайно ценя колаборацията с екипа на театралния фестивал. Бих казала, че голяма част от фестивалния мениджмънт и начинът, по който се конструира театралният фестивал, продължава да бъде пример за подражание за мен.

Мисля, че е хубаво театралният фестивал да се случва в първите 12 дни на юни. Тази година действително по изключение е през юли и се получава така, че в момента тече паралелно с музикалния фестивал и мисля, че публиката буквално се задъхва и изпада в постоянно чудене на кой концерт, на кой спектакъл да отиде. Това, разбира се, е много хубаво и допринася за фестивалната атмосферата и съм благодарна. Благодаря на всички за това, което правим заедно, защото е безценно.

Тази вечер като част от програмата „Интермецо“ гледахме спектакъла „Фламенко: възраждане“ на Фламенко Балет Барселона. Какви са Ви впечатленията от начина, по който беше приет от публиката?

Това е вторият ни общ проект, свързан с фламенко музиката и танца. Преди няколко години представихме един друг спектакъл – “Desplante“ на Едуардо Гереро, който взриви варненската публика не по-малко от тази вечер. Мисля, че испанската линия в програмата „Интермецо“ ще продължи и съм благодарна, че тези млади талантливи хора намериха сили да пресекат границите в това сложно време и да донесат тази радост на публиката. Мисля, че хората си тръгнаха една идея по-щастливи и по-развълнувани от когато и да е било през последните две години, за което също съм благодарна.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.