Танцов полет по фасадата на ФКЦ – Варна

На 7 юли нидерландската компания AIRA и българските музиканти Керана и космонавтите покориха фасадата на Фестивалния и конгресен център, както и стотиците зрители, събрали се пред Морската градина във Варна. Вижте кадри и отзиви от събитието, с което се отбеляза началото на международната селекция на фестивала. Гостуването на “AIRA” се осъществи в сътрудничество с Посолството на Нидерландия в България и беше посветено на 20-годишнината от побратимяването на Варна и пристанищния град Дордрехт. По този повод специален гост беше посланикът на Нидерландия в България Н. Пр. Беа тен Тъшър, а събитието уважи и кметът на Варна г-н Иван Портних.

Керана и космонавтите на терасата на ФКЦ – Варна.

 

 

 

Емилия Боева, 46 г.

Много ми хареса танцът, ефирен, прекрасен, не бях гледала досега нещо подобно и съм много впечатлена.  Донесе на мен и на цялото ми семейство незабравими емоции.

 

 

Ана-Мария Сотирова, културен оператор

Радостна съм, че присъствах на това представление, което със своята много ефектна, впечатляваща, вертикална природа събра толкова много хора на входа на Морската градина. Всички заедно гледахме нагоре полетите на три човешки фигури.

Мисля, немалко въпроси изникват във въображението на гледащия този висок танц. Опасно ли е, какво е да си там горе, полетът във въздуха колко дълъг е всъщност и колко бързо те дърпа надолу гравитацията – в пряк и в преносен смисъл; въжетата здрави ли са, чувстваш ли се свободен във високото, малки ли изглеждаме ние, зрителите, от там, от птичи поглед. Какво е посланието на всичко това, има ли нужда от послание или е достатъчно, че емоционалното преживяване е интензивно и зареждащо?

Любопитно е и мястото, където всичко се случи – тази външна стена на ФК, за която никога не съм се сещала, че може да предложи сцена на такова представление. Кара те да се замислиш за прекрасния потенциал на градските пространства във Варна и не само.

 

 

Основатели на AIRA са Ракел Мелийф и българинът Димитър Симеонов, които от 20 години работят заедно в Нидерландия.

 

Силвия, зрител
Вертикалният танц беше много интересен. Опасен, може би. Атрактивен е. Хубаво е да се види нещо подобно на стената на Фестивалния комплекс. За хората и туристите би било интересно да наблюдават подобни събития.

 

Н. Пр. Беа тен Тъшър (посланик на Нидерландия) заедно с Иван Портних (кмет на Варна) и Николай Йорданов (директор на МТФ “Варненско лято”)

Снимки: Росен Донев

Leave a Reply

Your email address will not be published.