След премиерата на книгата „Тя, Цветана Манева“ във Варна

Книгата „Тя, Цветана Манева“ е документално-емоционална биография на една изключителна българска актриса, разказана от журналиста Георги Тошев и драматурга Яна Борисова с помощта на семейството, колеги и приятели на Цветана Манева. На 5 юли в Градската художествена галерия в рамките на фестивала се състоя нейната варненска премиера, последвана от концерт на пианиста Милен Кукошаров и Кристиян Чернев (виолончело). Представяме ви отзиви от събитието.

Зрител, пожелал анонимност:

Вечерта беше на много високо ниво. Хората, които присъстваха, бяха много спокойни, хармонични и уважителни. Както винаги, когато Цветана е покрай нас, гърбът ти настръхва, тя е толкова достолепна. Респектът и уважението ми към нея ни свърза и тъй като исках да се запозная с нейната история, затова реших да си взема книгата.

Цветана Манева Снимка: Росен Донев

Любляна, 53 г.

Цветана Манева е от малкото публични хора в България, които ме впечатляват с това, че е много задълбочена личност. Казва нещата много правилно, в тон на едно време, което се смята за отминало, но което със сигурност е времето, носител на морала, на етиката. Неща, които за съжаление отсъстват днес. Когато моя приятелка ми каза, че Цветана Манева ще присъства във Варна, прегърнах идеята с отворени обятия и дойдох тук. С удоволствие си купих нейната книга и я посветих на майка си, защото в лицето на Цветана Манева виждам майка.

 

Снимка: Росен Донев

Димана Пенова, 18 г.

Книгата за Цветана Манева ми действа много емоционално. Абсолютно всяка дума в нея е много премислена и тежи по някакъв начин. Най-голямо впечатление ми прави това, което в нея се говори за любовта. Много се усещат думите, които Цветана Манева казва и предава от първо лице.

 

Невена Димитрова, 43 г.

Авторите на книгата много точно изказаха своето вдъхновение. Хубаво е да има такива хора като Цветана Манева, за да събуждат човешкото в нас. Винаги съм била благодарна, че тя организира театралния фестивал „Варненско лято“. Посещавам го често. Тази вечер плаках през цялото време. След това положение, в което всички се намирахме, дори и една пиеса, един откъс от книга просто разплаква човек. Всичко беше прекрасно организирано.

Leave a Reply

Your email address will not be published.