Да платим или да не платим?

Десислава Василева е студент по театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и споделя своите впечатления от спектакъла на Теди Москов „Няма да платим!”, Няма да платим!“, продукция на Театър “София” и част от българската селекция на фестивала.

Добре сме запознати с творчеството на Теди Москов – с неговия афинитет към игровия театър, интереса му към фарса, силната му връзка с клоунадата. В спектакъла „Няма да платим! Няма да платим!“ намираме съчетание на похвати от всичко изброено. Теди Москов е от онези ярки режисьори, които винаги са отличителни и се разпознават лесно.

Още преди да започне спектакълът, виждаме шарената сценография на Свила Величкова, която ни подсказва накъде ще ни отведе решението. Клоунадата определено е водещ елемент тук, това се вижда още по костюмите на актьорите. Пред жълтите паравани, които наподобяват картонени мебели, се изправят мъже и жени, облечени в ярки костюми. Москов винаги успява да подчертае най-характерното в своите персонажи. Прави го и тук – те изпъкват със своите лоши, смешни черти, облечени в хиперболизирани дрехи, с изкривени очертания на лицата.

Теди Москов казва, че това е най-смешното му представление. Представление, в което няма подводни пластове и е само и изключително комедия. Но в него можем да намерим и силно актуални теми – политически, светски, човешки. Можем да наблюдаваме и сполучливите опити за осъвременяването на текста, за побългаряването му – извадки с реклами, мелодии и песни от златните години. Намираме и намигвания и препратки към други произведения и пиеси като „Хамлет“ и „Кавказкият тебеширен кръг“. Спектакълът е пълен с хумор и гротеска, чрез които режисьорът засяга проблеми, с които се сблъскваме в ежедневието.

„Няма да платим! Няма да платим!“ е от малкото комедии, които намирам за изключително забавни и на които се смях истински. Не само заради текста, но и заради факта, че в един момент, рано или късно, започваш да припознаваш себе си, свои познати и близки в персонажите. Смееш се не само случващото се там, на сцената, но и на себе си. Това е успешната и забавна комедия, а Теди Москов е наясно с това.

Leave a Reply

Your email address will not be published.