За „Време за действие”

Анита Ангелова, студент по театрознание в НАТФИЗ, за документалния филм за хореографката Маги Марен.

Сезоните се менят, денят става нощ, времето минава покрай нас и ни променя. Вчера бяхме едни, днес съвсем други. Ето че изведнъж театърът влезе в домовете ни. Тазгодишното дигитално издание на международния фестивал „Варненско лято“ ме срещна за първи път с хореографката Маги Марен, която ме накара да се замисля за отминаващото време и за живота, в който така неволно съществуваме.

Филмът „Време за действие“, освен биографията и творческия път на Маги Марен, представя и времето, в което тя е творила. Времена, в които един артист, изправящ се срещу така наречените „красиви тела“, бива освиркан. Естетиката на Марен предизвиква бунт в залите. Сещам за нещо, което тя казва: „Тогава осъзнах какво представлява поколението: нещо, което в един момент се разпада. Едно поколение се разпада, докато изчезне и на негово място идва друго.“ Когато създава своето виждане за телата на сцената, тя е част от ново поколение, което е все още далеч от разпад.

Спектакълът „May B” е отражение на осъзнатите от Маги Марен неща. В него присъстват както хората в нейния живот, така и хората, които е наблюдавала в метрото. Поради мисълта за разпад на общността, на семейството, на груповото, хореографката създава свят, в който всички са една група, но на всеки индивидуалността изпъква в колектива. „May B” е спектакъл, силно повлиян от  Самюъл Бекет, и той пресъздава един абсурден свят, чиито персонажи са покрити с глина. Пукнатини по лицата, които създават усещане за тленност. Тя показва обикновеното с всичките му недостатъци. Персонажите ѝ са дебели, изкривени, възрастни, немощни хора. Това е нейния бунт срещу красивото, което така или иначе е относително, но е представено като някакъв стереотип от сцената. Сякаш ако не се представи слабо, младо и красиво тяло, няма да се получи. Маги Марен преобръща нещата и представя една новост, която първоначално не е приета особено добре, но въпреки това постановката остава жива и до днес.

Истински съм възхитена и благодарна, че успях да се запозная с творчеството на хореографката Маги Марен. Остава само да си отговоря на въпроса: „Какъв е този миг в историята, който изживяваме заедно?“

Leave a Reply

Your email address will not be published.