Танцовата компания „Клауд Гейт“ от Тайван

Клауд гейт, или Порта на облаците, е названието на най-стария известен танц в Китай. През 1973 г. хореографът Хуаймин Лин възприема това класическо име за основаната от него първа компания за съвременен танц в Тайван – Танцов театър „Клауд гейт“, който днес е известен в цял свят. През 2020 г. Цунглунг Ченг наследява Лин като артистичен директор на компанията.

Танцьорите на „Клауд гейт“ имат разнообразен тренинг – те са обучени в медитация, в древното дихателно упражнение цигун, във вътрешни стилове на бойни изкуства, които наблягат на концентрацията и на развитието на вътрешната енергия; преминали са през обучение и по съвременен танц и балет. В своите хореографии компанията превръща древната естетика във вълнуващо и модерно тържество на движението.

„Клауд гейт“ получава международно признание като „водеща азиатска компания за съвременен танц“ (в. „Таймс“) и „една от най-добрите танцови компании в света“ (в. „Франкфургер алгемайне цайтунг). „Клауд гейт“ е и носител на отличието „Изключителна компания“ за 2018 г. на Националните награди за танц в Обединеното Кралство.

Компанията е гастролирала по цял свят, като редовно получава покани на фестивала „Next Wave“ в Ню Йорк, в културния център „Sadler’s Wells“ в Лондон, на Международния театрален фестивал в Москва „Чехов“ в Русия, Международния танцов фестивал „Movimentos“ и Международния танцов фестивал „NRW“ в Германия.

„Клауд гейт“ също изнасят представления сред различни в местни общности. Всяка година компанията прави в Тайван безплатни представления на открито различни градове и села, като привличат минимум 30 000 души на спектакъл. Те се смятат за едни от най-мащабните танцови събития на земята.

Дигиталната селекция на международния театрален фестивал “Варненско лято” представя Танцов театър “Клауд гейт” със спектакъла “13 езика” на новия артистичен директор на компанията и главен хореограф Цунглунг Ченг.

Излъчването на спектакъла е достъпно от 30 ноември,19 ч., 3 декември, 19 ч., само на територията на България.

Превод: Елена Ангелова

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.