За „Войцек“ с режисьор Кирил Серебренников

Дигиталното издание на международния театрален фестивал “Варненско лято” представя за първи път на българската публика нашумелия руски режисьор Кирил Серебренников с неговия спектакъл “Войцек”. Той поставя пиесата на Георг Бюхнер през сезон 2011/2012 в Националния театър на Латвия. Това е втори спектакъл на Кирил Серебренников на първата сцена в Рига след „Мъртви души” от Н.В. Гогол през 2010 г., отличен с наградата за най-добра театрална продукция за годината.

Кирил Серебренников

„Войцек” от Георг Бюхнер е сред 10-те най-поставяни пиеси в Европа. Оригиналното действие се развива във военна казарма през 19. век. Войцек е войник, унизен от Капитана и измамен от момичето, което обича. В много постановки Войцек се представя като „малкия човек”, използван от властта за нейните експерименти, като се демонстрира как властта манипулира човека. В своята постановка Кирил Серебренников пренася действието от пиесата в съвременна художествена галерия, където Войцек е работник, подложен на унижение от хора сред арт средите.

Ето какво казва режисьорът за своя спектакъл: „Действието на пиесата се развива в съвременна арт галерия и така експериментът, зададен в пиесата, е не само социален; той добива значението и на артистичен експеримент. Искаше ми се да се отдалеча от обичайния социален контекст и да се обърна към него по друг начин. Любопитно ми е какво се случва вътре в човека. Не е лесно да се отговори на въпроса кой би бил Войцек днес. Кой е той и къде е той?“

Кирил Серебренников също признава, че биха могли да съществуват много различни форми на манипулация и всеки от нас да стане Войцек в определен момент, без дори да го осъзнава.

“Войцек” Сн. Gunārs Janaitis

Директорът на Латвийския национален театър Оярс Рубенис, по чието покана Серебренников поставя на негова сцена, споделя: „Присъствието на Кирил Серебренников в Националния театър е „пара“, допринасяща за „кипенето“ му. Знаем, че местните театрални събития са тези, които създават ежедневието ни, те развиват театъра като цяло, те трасират неговия път и формират лицето му. Гостуването при нас на големи режисьори като Серебренников или някой друг, признат извън Латвия, ни откъсва от ежедневието, дава възможност да се направи скок в развитието на театъра, преодолявайки няколко стъпала наведнъж. Това задава едно ново настроение, нови критерии и база за сравнение на собствената работа преди и след посещението на гост-режисьора. Това е тест еднакво за актьорите, театъра и за публиката. Да, така и на публиката се предлага нещо ново в нейното преживяване, което не е особено познато в Латвия.“

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 1 декември, 19:00 ч., до 4 декември, 19:00 ч., единствено на територията на България.

Върху материала работи: Елена Ангелова

Leave a Reply

Your email address will not be published.