За „Макбет“ на Гжегож Яжина

Гжегож Яжина е сред най-ярките режисьори в съвременния полски театър, заедно с Кшищоф Варликовски и Ян Клата.  Той прави своя дебют през 1997 г. и със своята дръзка сценична естетика революционизира театъра в Полша, като получава и широко международно признание. През 1998 г. става артистичен директор на TR Варшава- един от най-иновативните и прогресивни театри в Европа. Яжина е поставял класически пиеси, преосмислени по смел и новаторски начин, адаптации на големи романи, съвременна драматургия, а също и опери. Известен е със склонността си да съчетава различни форми на изкуство и жанрове. Негови знакови спектакли са Ивона, принцесата на Бургундия“ по Гомбрович в „Стария театър“ в Краков (1997), „4.48 Психоза“ от Сара Кейн (2002) в „Театър Розмайтошчи” във Варшава, „Празникът” по филма на Томас Винтерберг (2002) в TR Варшава/ATM Studio, както и „Всичко ни е наред“ от  Дорота Масловска (2009) – копродукция на TR Варшава и берлинския театър „Шаубюне“.

Сн. Pat Mic

С филмирана версия на спектакъла му „Макбет“ от 2005 г. Гжегож Яжина се представя за първи път в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

Ето какво пише Камелия Николова за постановката в своя статия:

„Създаден от режисьора с ръководената от него трупа на TR Варшава, спектакълът е показан за първи път на 19 май 2005 г. в изоставена фабрика в полската столица. През 2006 г. Яжина прави телевизионна версия на представлението, тъй като нетрадиционното театрално пространство, в което то се играе, предстои да бъде разрушено… [Тя] не само успява да съхрани изключителния енергиен заряд на спектакъла, постигнат от режисьора чрез неочаквано откриване зад външната стегнатост и изрядност на войника Макбет, дълбоко ирационалните мотиви за неговите действия, но и усилва неговото въздействие. Майсторската комбинация между едрите планове (на лицето на Макбет във възлови моменти от спектакъла и на кинематографично достоверни сцени на насилие) и панорамното показване на необичайните пространства на изоставената фабрика, в която те се случват, като един полуразрушен, загубил нормалните си очертания и функции свят, неочаквано остро показва личната деформация на войника Макбет на фона на безкрайната война.

И днес при онлайн излъчването си, както и при появата си през 2005 г. спектакълът на Яжина рязко се откроява сред широкото ветрило от интерпретации на вечния Шекспиров текст. Като цяло в образа на Макбет се подчертава рационалната пресметливост на предприеманите от него убийства за реализиране на крайната му амбициозност, която рационалност накрая е взривена под натиска на извършените жестокости. Яжина вижда Макбет по изцяло различен начин. За него той е архетипен образ на престъпника, на поначало деформираната личност на убиеца, чиято подсъзнателна, потискана в нормалния всекидневен живот жажда за убийства на себеподобни, получава опасна легитимност във войната. Постъпките на неговия Макбет са дълбоко ирационални, те са действия на анормална личност, които добиват някакви възможни рационални обяснения само в съзнанието на зрителите…“

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 27 ноември до 19 ч. на 30 ноември само на територията на България тук.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.