Фламенко спектакълът “4 жени 4”

Дигиталното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ стартира на 25 ноември с първия спектакъл в програмата му – „4 жени 4“ на фламенко балета „Мануел Рамирес“ – Испания. Спектакълът демонстрира посредством фламенко танца променящата се роля на жената в испанското общество от края на 19. век до днес. Но как се променя женският и мъжкият начин на изпълнение на този така популярен и завладяващ танц?

 

Фламенкото обединява няколко форми на творчество – пеене, музика и танц, и се е развило под влиянието на арабската, сефарадската и циганската традиция, произлизаща от Индия. То се разпространява на Иберийския полуостров основно в Андалусия и представлява синергия между различни култури. През 2010 г. ЮНЕСКО обяви традиционното фламенко за част от световното нематериално културно наследство. То продължава да се осъвременява и да набира популярност по цял свят.

“4 жени 4”, сн. David Carbajo

Спектакълът на младия хореограф и танцьор Мануел Рамирес „4 жени 4“ си поставя за цел да демонстрира посредством фламенко танца променящата се роля на жената в испанското общество от края на 19. век до днес. Но как се променя женският и мъжкият начин на изпълнение на този така популярен и завладяващ танц? Както при повечето форми на сценичен танц, които произлизат от социалните танци, и тук има съществени разлики в начина на неговото изпълнение от мъже и от жени танцьори. Въпреки че всички се обучават в една и съща техника, изразителността в танца се постига различно. В миналото разликите са били много по-голями, отколкото днес. Но макар вече и не толкова явни, характеристиките на единия и на другия танц продължават да имат значение.

“4 жени 4”, сн. David Carbajo

Традиционно във фламенко танца жената използва повече бедрата, повече огъва и извива своето тяло, играе с неговата чувственост, включва по по-динамичен и специфичен начин ръцете, китките и пръстите, които предават специален чар на изпълнението ѝ. Докато мъжът-танцьор влага повече сила в краката, повече твърдост, а ръцете му са по-изправени. Той не отваря пръстите, а ги държи по-скоро заедно и обикновено ги движи отвътре навън, с повече интензивност и енергия при въртенето на китката.

По отношение на въртенето, vuelta quebrada е сред най-използваните от жените. То им позволява да предизвикват зрелищно движение на роклята или полата. Най-честото въртене при мъжете-танцьори във фламенкото се нарича vuelta de tacón, в което има много сила и повдига тялото на изпълнителя. Танцът на жената се характеризира с извършване на затворени движения, които са насочени повече към центъра на тялото, отколкото навън. Тя танцува по елегантен начин, който не се свени от своята еротичност.

“4 жени 4”, сн. David Carbajo

Танцът на фламенко-изпълнителя е по-стегнат и приземен, със специално внимание към движението на ръцете и главата. За разлика от жените, движението на торса при мъжете не е толкова изразено и той се насочва основно напред или назад.  В спектакъла „4 жени 4“ могат да се наблюдават и двата начина на изпълнение на съвременно фламенко. В него участват четири танцьорки заедно с хореографа и солистката Мария Тавора, както и група изключителни музиканти и певци, които изпълняват музиката и поезията Хуан Хосе Алба.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 25 ноември до 19 ч. на 28 ноември без териториални ограничения тук.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.