Започва есенното дигитално издание на театралния фестивал „Варненско лято“

На 25 ноември точно в 19:00 ч. започва излъчването на спектакъла „4 жени 4“ на фламенко балета „Мануел Рамирес“ и с него се слага началото на 28-ото издание на международния театрален фестивал „Варненско лято“. Световната пандемия налага тази година то да се проведе в интернет пространството. Но това извънредно обстоятелство прави възможно да се представят известни имена и мащабни продукции от световната сцена, с които българската публика ще се запознае за първи път. В избраните театрални и танцови постановки съвременността навлиза в диалог с класиката, която се преоткрива за днешния зрител. Всяко от десетте заглавия се излъчва със свободен достъп в рамките на 72 часа от обявените на фестивалната интернет страница начални час и дата, на територията на България и със субтитри на български език. Част от продукциите могат да се гледат от цял свят.

За всички спектакли организаторите са споделили на страниците на представленията в сайта и в Youtube канала на фестивала специални видео въведения, в които театрални специалисти разказват интересни подробности около продукциите и техните създатели.

На 27 ноември от 17:00 ч. стартира паралелната програма на фестивала с излъчване на документалния филма „Личен разговор“, който журналистът Георги Тошев създаде за големия български актьор Наум Шопов. Филмът е достъпен онлайн до 19:00 ч. на 6 декември. Паралелната програма включва още няколко специални видео поредици. Едната е серия от представяне на български книги в полето на театъра, излезли през последните две години. Това са номинираните за наградата „Икар“ 2020 за критическа литература „Театралният път на режисьора Слави Шкаров“ на Йордан Георгиев, „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“ на режисьора Петър Кауков, както и носителят на наградата Асен Терзиев, автор на „Драмата и Английският романтизъм“. Премиерите на техните видео представяния са между 28 и 30 ноември от 17:00 ч. На 3 декември от 17:00 ч. стартира излъчването и на видео разговора с Румяна Николова, автор на изследването „Модел на функциониране на българския театър в периода 1944–1989 година“.

Друга видео поредица, специално създадена дигиталното издание, е „МТФ представя…“. В нея ще видите разговори с театралните творци, с които фестивалът е имал устойчиво сътрудничество през годините като Маргарита Младенова, Иван Добчев, Явор Гърдев, Възкресия Вихърова, Галин Стоев и сценографа Венелин Шурелов. Видео разговорите с тях имат своите премиери между 1–5 декември, като те, както и книжната видео поредица, ще са достъпни за неограничен период от време и от цял свят.

На 6 декември от 19:00 ч. е премиерата на филма „Поглед към себе си“, в който известните актьори Цветана Манева, Лилия Маравиля, Атанас Атанасов и Валентин Ганев споделят своите размисли за актьорската професия. Филмът е първа подобна фестивална продукция, като негов режисьор е Илко Ганев. След премиерата си той остава достъпен онлайн и безплатно за неограничен период от време на сайта на фестивала и на неговия Youtube канал.

Дигиталното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2020 се осъществява с подкрепата на Община Варна и на Министерството на културата.

 

Снимка: “Маги Марен: Време за действие” © Laurence Daniere

Leave a Reply

Your email address will not be published.