Ириней Константинов в “Развратникът”

ВЕЧНИЯТ СТРЕМЕЖ КЪМ ЛЮБОВТА

ИРИНЕЙ КОНСТАНТИНОВ, АКТЬОР

Тази година отбелязвате 70-годишен юбилей от рождението Ви и почти 50 години, откакто сте на сцената. По тези поводи в рамките на фестивала ще ви бъде връчен почетен плакет на кмета на Варна. Каква е Вашата равносметка за пътя Ви до тук?

През всичките тези години изиграх много хубави, играл съм и доста глупости. Но все пак съм спазвал някаква творческа хигиена, проявявал съм характер и взискателност в работата. Не съм се кланял никому за роли, не съм влизал в приятелски отношения с хората, с които е предстояла някаква работа, не съм се правил на шут, за да получа роля в бъдещ филм. Не съм бил политическа маша в ничии ръце. Уважавал съм и уважавам колегите, с които работя, а директорството разви други качества у мен, които ми носят хармония и ме карат да гледам спокойно хората в очите.

Сн. Стефан Н. Щерев

Как текстът на Ерик-Еманюел Шмит кореспондира с репертоарната политика на Театър „София“, чийто директор сте Вие?

Когато станах директор си мислех (и го правех), че всеки сезон трябва да има някакъв общ смисъл, някакво обединяващо го кредо. И донякъде успявах. Но животът е толкова богат,  сложен и все по-динамичен, че непрекъснато ни поднася нови теми и изненади. Все пак сме репертоарен театър, с различна публика, с различни интереси, макар и да сме се опитвали през годините да изградим „публиката на Театър „София“, да я обединим и да не я разочароваме. Шмит кореспондира и с нашата публика, и с политиката на театъра. Доказва го пълният салон, когато играем „Развратникът“. До Шмит ще застане автор като Херман Кох с драматизацията на неговия роман „Вечерята“, както и подготвяме нова премиера по Хенрих Ибсен.  За да прави репертоар, директорът трябва да има характер, вкус и да е в диалог с публиката, която театърът е изграждал с години.

Сн. Стефан Н. Щерев

Какво казва на съвременния човек образът на философа Дидро и как подходихте към неговото изграждане?

Животът не е само в единствено число, не е само в черно или бяло, няма вечни обещания в един вечно променящ се свят. Но трябва да има вечен стремеж към най-красивото човешко чувство – любовта.

Въпросите зададе Любомир Парушев

Гледайте “Развратникът” на 8 юни от 20 ч. и на 9 юни от 20:30 ч. на Основна сцена като част от официалната българска селекция.

Leave a Reply

Your email address will not be published.