Жонглиране и хореография: бележки за “Хуманоптер”

Още от детска възраст Клеман Дазен се вдъхновява от движението и постигането на контрол върху тялото. Тренира гимнастика, а на 16 години започва да се занимава с цирк и най-вече с жонглиране. Преминава също през класове по хип-хоп, театър и акробатика, изучавайки възможностите и границите на различните техники. През 2009 г. става част от Националния център за цирк във Франция, където се среща с изявени артисти и развива интерес към смесването на съвременен танц, хип-хоп и жонглиране. Постепенно той започва самостоятелна кариера и представя свои работи из цяла Европа. Неговият спектакъл “Хуманоптер” е част от фестивалната международна селекция на 9 юни от 19 ч., Сцена “Филиал”.

БЕЛЕЖКИ ЗА „ХУМАНОПТЕР“

КЛЕМАН ДАЗЕН, ХОРЕОГРАФ

За магистратурата си по мениджмънт написах теза върху психосоафективното измерение в бизнес отношенията. Възползвайки се от статуса си на стажант във френската компания „Eurocopter“, аз проведох няколко интервюта със служители по тази тема. Дипломната ми работа и личният ми опит подплатиха драматургичната работа в представлението „Хуманоптер“.

Повторението на жеста в жонглирането ми прилича на механичните повторения на движенията на работник на поточна линия, на счетоводител, иконом или бизнесмен. Целта ми в „Хуманоптер“ е да изградя един алегоричен образ на множеството значения и възприятия за работа в обществото и то посредством изтощителна работа с тялото и сложна жонгльорска техника.

С помощта на външната гледна точка на Ерве Дианас ми се изясни какво „Хуманоптер“ може да предложи на публиката. За мен спектакълът е донякъде възхвала на бавността в отговор на нарастващата необходимост да забавим темпото на живеене.

Защо искате да вървите по-бързо? Защо да не забавим крачка, активността си, нашия растеж? Защо не си вземете почивка и не отделите време да дишате? Бързате? Много добре. В такъв случай ви съветвам да вървите много бавно, защото ако бързате, няма място за грешка.

Откакто създадох солото си „Bruit de couloir“, аз разработих хореографски език, който е дълбок отзвук в тялото на желанието да се възпрепятства развитието на движението в цялата му продължителност. Но не като се забави, а през скоростта на декомпозирането му и чрез съвършеното му изпълнение. Използвах възможността при този амбициозен проект да въведа 6 жонгльори – най-младият току-що завърши обучението си, а най-старият има повече от тридесет години кариера – в това хореографирано жонглиране, което се стремя да развия.  Ще работим въз основа на техните предложения, както и на тяхната индивидуалност, като всеки има право да забави… Може би е добре някой да забавя темпото, без да бъде изхвърлен, и да го наблюдаваме, да оценяваме красотата на неговия жест, флуидността на движението, вниманието, което той отделя, за да проведе всяка сцена.

Като правим всичко по-бавно, отново откриваме човечността си.

Ръцете

Сн. Dan Ramaën

На сцената четиринайсет ръце ще са в непрекъснато действие, за да представят обществото по време на работа. Практиката на жонглирането подчертава работата на ръцете. Като се замисля, на работното място почти навсякъде ръцете са от съществено значение. Възнамерявам да извърша прецизна работа с ръцете, с ритъма, който дават на топките, на напрежението или отпускането им, с координацията с други ръце, с тяхната агресивност, мекота, виртуозност, забавянето или скоростта им.

Очите

Сн. Dan Ramaën

„Очите са огледалото на душата”, а жонгльорът често изглежда лишен от душа, тъй като е обсебен от обектите в ръцете си. Интересно е изследването да се насочи в тази посока. Планирам да работя с екипа по този въпрос – как да се откачи погледът от жонгльорските обекти и да се разшири емоционалният обем на жонгльора?

 Тялото

Сн. Dan Ramaën

Понятието за присъствие в хореографското му значение е често пренебрегвано в жонгльорството. То ще има основополагащо място в творческия процес. Различни позиции и подходи към тялото ще бъдат внимателно изучени, избрани и ще се работи с тях, за да се разкрие желаната емоция.

Превод от английски Елена Ангелова

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.