Бина Харалампиева: Дон Кихот в съвременен контекст

Един от най-популярните спектакли на Сатиричния театър за този сезон е “За какво Вие Дон Кихот” – драматургична адаптация на Юрий Дачев по знаменития роман на Сервантес. Режисьор е Бина Харалампиева, а в ролите влизат Калин Сърменов, Герасим Георгиев-Геро, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Боян Арсов, Екатерина Георгиева, Красимир Куцупаров, Константин Икономов, Мартин Каров, Мирослава Върбанова, Кирил Бояджиев, Пламен Великов/Явор Борисов и студенти от Театрален колеж „Любен Гройс“.

Спектакълът е част от фестивалната програма на 10 юни от 19:30 ч. и на 11 юни от 19 ч. на Основна сцена.

ДОН КИХОТ В СЪВРЕМЕНЕН КОНТЕКСТ

БИНА ХАРАЛАМПИЕВА, РЕЖИСЬОР

Представлението „За какво Ви е Дон Кихот?” е по мотиви от „Дон Кихот де Ла Манча” на Сервантес.  Кое беше предизвикателството в работата Ви по адаптацията на романа?

Юрий Дачев е автор на сценичния вариант, изработен по мотиви на романа. Още докато  пишеше пиесата, ние говорихме с него за хилядите теми, които са заложени в него.  Трябваше да изберем най-ефектните, най-близките до нашата съвременност и едновременно с това носещи част от приказността и провокациите на Сервантес. Опитахме се да съберем едното и другото, а реакциите на публиката ни карат да мислим, че не сме сбъркали.  Избрали  мотиви и сцени, които  имат смисъл. Те са доразвити, разбира се в един по-съвременен вариант.

Историята за Дон Кихот  е пъстра и изтъкана от препятствия и хумор.  Какво Ви водеше в пресъздаването ѝ на сцена?

Това е историята на един човек, който е твърде много идеалист. Също така той е свенлив и не може да налага неделикатно своите мисли и съждения за света и хората. В нашата пиеса битката между доброто и злото е това, което ни интересува. Дон Кихот и неговият сподвижник Санчо Панса са  по-различни от тези в романа. Разбира се, Дон Кихот има и своите недостатъци. Той се страхува от малките препятствия, от тъмното в човека. Големите проблеми го карат да бъде истински герой. Във въображението си е готов да се хвърли в битки за каузи.

С какво пътешествието в света на Дон Кихот звучи актуално днес?

Това пътешествие е изключително актуално днес, когато има недостиг на идеалисти, на хора, които са готови да служат на доброто безкористно. Затова е важно да погледнем на този самотен Дон Кихот, който счита, че човек трябва да е деликатен и всеотдаен. Но в нашата пиеса има следната история – той среща една жена, която иска да покаже, по-скоро на себе си, че всеки човек в някаква степен е користен. Тя се опитва да докаже това чрез Дон Кихот и най-неочаквано Санчо се оказва най-добрият му ученик и го измъква от изкушенията, на които той е подложен в тази игра. Те взаимно се подкрепят. Всъщност това е представление за мъжкото приятелство, за това, че когато хората са заедно, те могат да спечелят много за каузата на доброто. Това представление-притча ни помага да защитим такава гледна точка.

Въпросите зададе Румяна Моллова

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.