Кино класика, джаз и български фолклор в „Лодката на влюбените“

На 8 юни от 20:30 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център – Варна международният музикален и международният театрален фестивал „Варненско лято“ ще представят кино концерта „Лодката на влюбените“. Немият филм на френския режисьор Жан Епщайн ще оживее по нов начин с джаз музиката на френското трио Франсоа Рюлан и мистичността на българския фолклор в изпълнения на хора „Големите български гласове“ с диригент Илия Михайлов.

Франсоа Рюлан

„Лодката на влюбените” е филм на режисьора Жан Епщайн от 1923/4 г. по романа на известния френски писател и драматург Алфонс Доде. С него режисьорът поставя основите на импресионистичното кино и определя развитието на цяла нова посока във филмовото изкуство.

Корица на книгата на Алфонс Доде от 1886 г.

Филмът започва от момента, в който почтеният лодкар Луво намира изоставено малко момче на име Виктор. Той го приютява и момчето става част от неговото семейство. След десет години Виктор и дъщерята на Луво – Клара, са млади влюбени. Тогава бащата заминава за Париж, където открива, че момчето е син на богат превозвач на въглища по канала Нивернез. Същевременно Виктор успява да защити Клара от ревнив лодкар, който я напада, като спасява и семейната лодка. Младежът се връща при истинския си баща, след което заминава да учи, но му липсват лодкарският живот и най-вече Клара. Истинският му баща осъзнава това и го връща при неговата възлюбена. Двамата се женят и богатият търговец им подарява лодка.

Жан Епщайн. Източник: sensesofcinema.com

Освен като режисьор, Жан Епщайн е известен и като филмов теоретик, журналист и писател. В студентските си години, докато учи медицина в Лион, известно време е секретар на един от пионерите на киното Огюст Люмиер. Започва да снима в началото на 20-те години и в хода на своята кариера, продължила до 50-те, се налага като водещо име в киното на импресионизма.

Диригентът Илия Михайлов

Българската публика е имала възможността да се запознае с  необикновения кино концерт „Лодката на влюбените“, като суперлативите за него не спират. Идеята за създаване на нова музика по класически ням филм е на директора на престижния италиански фестивал за нямо кино “Strade del cinema” Енрико Монтросе. Той свързва френското джаз трио Франсоа Рюлан (пиано, композитор), Франсоа Корнолу (саксофон и композитор) и Бруно Шевийон (контрабас) с диригента на легендарния хор „Големите български гласове“ Илия Михайлов. Резултатът е оригинално произведение, което пресреща по нов начин света на киното и на музиката.

Билети онлайн: тук

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.