Весела Бабинова за “Пияните”

Всички герои пиесата “Пияните” от Иван Вирипаев, един от интересните съвременни руски драматурзи, са пияни. Те са Директор на филмов фестивал, Красиво момиче, Рекламен мениджър и други добре поставени представители на съвременното общество. Авторът изобретателно обединява метафизичната драма с комедия, която често граничи с абсурд. Режисьорът Явор Гърдев премахва от пиесата на всякаква буквалност и с енергичен и ярък актьорски ансамбъл създава запомнящ се образ на хора, които отчаяно се стремят да достигнат до същността на своето съществуване. Разговаряме с Весела Бабинова за спектакъла.

ИМАХМЕ СТРАХОТЕН ЕКИП

Какви са предизвикателствата за един актьор, който трябва да изгради образа на пиян човек?

Не мисля, че някой от нас се е съсредоточавал твърде много върху факта, че сме пияни. По-скоро бяхме концентрирани върху това да изследваме причината за пиянството на тези хора. Защо са пили толкова много? От какво са пияни? От липса на нещо или от преяждане с друго? Голяма опора ни беше не само Явор Гърдев с безкомпромисния си анализ и дългите разговори с нас, но и сценографията на Никола Тороманов, която на първо време ни помогна да се отпуснем буквално, а след това и преносно. Имахме страхотен екип и това сработи.

Сн. Симон Варсано

За пореден път имате възможността да участвате в представление с режисурата на Явор Гърдев. Какъв беше неговият подход за работа с провокативния текст на Вирипаев?

Той винаги е много подготвен преди начало на репетиции за дадено представление, или филм. Подходът му се характеризира с това, че както обикновено, работи много с нас, актьорите. Не е режисьор-диктатор, а те оставя сам да действаш и пробваш. Говорите много, тълкувате, мислите, търсите въпроси и отговори заедно и накрая, ако сте късметлии, намирате нещо.

По време на репетиционния процес работите с хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев. Каква беше тяхната роля в постановъчния екип на „Пияните“? Защо ви бяха необходими срещите с тях?

Виолета Витанова и Станислав Генадиев са хора, с които Явор Гърдев се среща за първи път преди повече от десет години. Неведнъж те са доказвали имената си като едни от най-сериозно заявените в екип с него, с други режисьори, но и извън театралното пространство. В „Пияните“ те ни помагаха много за езика на тялото. Какво се случва с него, докато устата изговаря точно такъв текст. Колко точно са пияни тези хора, как се движат, къде искат да отидат, и искат ли да отидат някъде въобще. Правихме много упражнения, но най-вече ни поставяха задачи, през които да си представяме дадени ситуации.

Гледайте “Пияните” на 6 юни от 18:00 ч. и на 7 юни от 20:00 ч., Драматичен театър – Основна сцена.

Leave a Reply

Your email address will not be published.